Τι έχουμε:
Για τη ζύμη:
- 5 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- 1 κουταλιά μαγιά
- 1 φλιτζ. χλιαρό νερό για τη μαγιά
- χλιαρό νερό όσο πάρει για τη ζύμη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
- 1 μαρούλι
- 3 πατάτες βρασμένες
- 2 ντομάτες
- 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές λάδι ελιάς
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Για το γαρνίρισμα:
- 1 φλιτζ. φέτα τριμμένη
- 2 ντομάτες σε φέτες
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη μαγιά στο φλιτζάνι με το χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.
Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό μέχρι να γίνει το μείγμα χυλός.
Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι ελιάς να κάψει και ρίχνουμε με μια κουτάλα μία μεγάλη κουταλιά ζυμάρι κάθε φορά, πατάμε με την κουτάλα για να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και να πάρει σχήμα τηγανίτας.
Μόλις φουσκώσει και ροδοκοκκινίσει τη βγάζουμε με μια σπάτουλα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Πλένουμε, ψιλοκόβουμε το μαρούλι και τις ντομάτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στο μπολ τις βρασμένες πατάτες κομμένες σε κομματάκια, τον μαϊντανό, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι και το λάδι ελιάς.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά μας για να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε την τηγανίτα σε πιάτο και από πάνω βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα των λαχανικών.
Γαρνίρουμε με τις φέτες ντομάτας και την τριμμένη φέτα.
Συμβουλή
Μπορούμε να ψήσουμε την τηγανίτα και στον φούρνο, πάνω σε λαδόκολλα.
το κατάλληλο κρασί Λευκό chardonnay.