Τι έχουμε:
- 6 φύλλα για πίτα
- 3 κουταλιές βιτάμ για τα φύλλα
- και το ταψί
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση:
- 4 φλιτζ. γάλα
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 κουταλιά βιτάμ
- 10 κουταλιές αλεύρι
- 2 βανίλιες
- 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Τι κάνουμε:
Σε ένα γυάλινο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα τρία αβγά και ένα φλιτζάνι από το γάλα και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και γίνουν ένα λείο μείγμα. (Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ανακατέψουμε με το μίξερ).
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το υπόλοιπο γάλα και μόλις βράσει, το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε ξανά, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνουν μια αραιή κρέμα.
Βάζουμε το μπολ με την κρέμα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να πήξει η κρέμα. Στη συνέχεια, αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τις βανίλιες, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ και στρώνουμε τρία φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψουμε και αυτά με βιτάμ. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα, αφού πρώτα έχουμε βεβαιωθεί ότι έχει κρυώσει, και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κατόπιν πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με τα αμύγδαλα, γυρίζουμε προς το εσωτερικό του ταψιού τις άκρες των κάτω φύλλων και στρώνουμε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα κομμένα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού.
Αλείφουμε τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων με βιτάμ, καθώς και τα επάνω φύλλα και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας στις άκρες του ταψιού, ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες των κάτω φύλλων με τα επάνω.
Χτυπάμε το αβγό που κρατήσαμε και με ένα πινέλο, αλείφουμε μ αυτό την επιφάνεια του γλυκού. Το ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 45 λεπτά.
Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε σε πιατέλα, πασπαλισμένο με τη ζάχαρη άχνη.
Συμβουλή
Μπορούμε να το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένα αμύγδαλα!
το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.