Τι έχουμε:
- 1 μαρούλι
- 10 φέτες καπνιστού σολομού
- κόκκους από κόκκινο και μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
- 2 κουταλιές μαγιονέζα
- 2 κουταλιές κέτσαπ
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- 1 κουταλιά κάπαρη
- 1 κουταλιά μπράντι
Για τα κρουτόν:
- 2 λεπτές φέτες ψωμί χωρίς κόρα
- 2 κουταλιές βιτάμ
Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά το μαρούλι, το χοντροκόβουμε με τα δάχτυλα μας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, πλένουμε το μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ, για να ψιλοκοπούν. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε το κέτσαπ, την κάπαρη, την πάπρικα, το μπράντι και βάζουμε το μπλέντερ στη γρήγορη ταχύτητα, ούτως ώστε να λιώσουν καλά τα υλικά και να γίνουν μια, όχι πολύ πηχτή, σάλτσα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε τα υλικά ελαφρά με το αναδευτήρι των αβγών, έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα κρουτόν:
Κόβουμε τις δυο φέτες του ψωμιού σε μικρούς κύβους και τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βιτάμ, έως ότου ροδίσουν.
Μόλις τα κρουτόν ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα ή σε μια σαλατιέρα και στρώνουμε από πάνω, πρώτα το κομμένο μαρούλι και κατόπιν τις φέτες του σολομού.
Βγάζουμε τη σάλτσα από το ψυγείο, περιχύνουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με τους κόκκους του πιπεριού και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Μπορούμε να σερβίρουμε τη σαλάτα μας και με σκέτο λάδι ελιάς.
το κατάλληλο συνοδευτικό Πορτοκαλάδα.