Τι έχουμε:
- 1 κιλό αλεύρι
- 30 γρ. μαγιά νωπή
- 1 φλιτζ. γάλα
- 1 φλιτζ. νερό
- 3 κουταλιές μέλι
- 4 κουταλιές λάδι
- 1 κουταλάκι αλάτι
Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το νερό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλάτι, 2 κουταλιές από το λάδι, τη μαγιά, το γάλα, το νερό, το μέλι και τα ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να γίνει το μείγμα λείο και χωρίς «κόμπους».
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το μείγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, έως ότου γίνει η ζύμη μας αφράτη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για μία ώρα περίπου, ώστε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει.
Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια.
Πλάθουμε τα κομμάτια στο σχήμα που θέλουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί, αφού πρώτα το έχουμε αλείψει με λάδι.
Βάζουμε το ταψί σε ένα σημείο που να μην έχει ρεύμα αέρος, το σκεπάζουμε με μια βαριά πετσέτα και αφήνουμε τα καρβελάκια να «ξεκουραστούν» και να φουσκώσουν, για μισή ώρα περίπου.
Κατόπιν τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 50 λεπτά, έως μία ώρα περίπου.
Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη λίγα ψιλοκομμένα καρύδια.
το κατάλληλο συνοδευτικό Γάλα.