Μελιτζανοτυλιχτά

03.07.2009
Ενα πιάτο που πρωτοστατεί στο τραπέζι μας!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μοσχαράκι
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 250 γραμ. κεφαλοτύρι
  • 4- 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κλωστή ειδική για φούρνο

Για τη σάλτσα:

  • 200 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζ. γάλα

Για το γαρνίρισμα:

  • πιπέρι κόκκινο σε κόκους

Τι κάνουμε:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε για δύο ώρες, σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν.

Κόβουμε το τυρί σε φέτες. Πλένουμε και κόβουμε το μοσχαράκι σε μικρές φέτες.

Απλώνουμε τις φέτες στον πάγκο εργασίας ή σε μια επιφάνεια κοπής, τις χτυπάμε για να απλώσουν και τις αλατοπιπερώνουμε. Κατόπιν παίρνουμε μια φέτα τυριού και τη βάζουμε στη μέση της κάθε φέτας του κρέατος. Τυλίγουμε την κάθε φέτα σε ρολό και τη δένουμε με την ειδική κλωστή.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το σκόρδο, αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε και το σοτάρουμε. Μόλις το σκόρδο χρυσίσει, προσθέτουμε στο τηγάνι τα ρολά από το μοσχαράκι για να σοταρισθούν, προσέχοντας να τα γυρίζουμε συχνά, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.Οταν πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε τα ρολά να ψηθούν για λίγα λεπτά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας από το νερό, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μαζί με το βιτάμ, για να σοταρισθούν και μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Βγάζουμε την κλωστή από τα ρολά και τυλίγουμε γύρω από κάθε ρολό μια φέτα μελιτζάνας. Κατόπιν, αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ, βάζουμε μέσα τα μελιτζανοτυλιχτά, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου γίνουν μια πηχτή σάλτσα.

Βγάζουμε τα μελιτζανοτυλιχτά από τον φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα του τυριού και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να γαρνίρουμε το φαγητό μας με κόκους κόκκινου πιπεριού.

Συμβουλή
Προσέχουμε η φέτα της μελιτζάνας να μην καλύπτει τις άκρες από το ρολό, ώστε να ψηθεί καλά το κρέας και να λιώσει το τυρί.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινη Νεμέα παλαιωμένη.