Υλικά
*1 κιλό σαρδέλες φρέσκες
*2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
Για τη γέμιση:
*3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
*2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
*120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
*4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
*1 πιπερίτσα καυτερή
1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
*50 ml κρασί λευκό ξηρό
*αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε τις σαρδέλες τραβώντας το κεφάλι και τα εντόσθια. Tις τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πασπαλισμένες με λίγο χοντρό αλάτι. Eτοιμάζουμε τη γέμιση αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι. Bάζουμε από μία μικρή κουταλιά γέμισης σε κάθε σαρδέλα και τις τοποθετούμε με τη σειρά σε ταψάκι στριμωχτά. Περιχύνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 170°C.
Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.