Τι έχουμε:
- 2 κιλά κολοκυθάκια
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κιμά (1/2 μοσχαρίσιο και 1/2 χοιρινό)
- 2 φλιτζ. ρύζι
- 1 φλιτζ. χυμό ντομάτας
- 5 κουταλιές βιτάμ
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 2 κρεμμύδια
- 3 - 4 κλωναράκια μαϊντανό
- 3 - 4 κλωναράκια άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- 6 κουταλιές βιτάμ
- 4 κουταλιές αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα σκουπίζουμε, τα ξύνουμε εξωτερικά και κόβουμε τα κοτσάνια τους.
Με ένα μυτερό μαχαιράκι, βγάζουμε προσεχτικά την εσωτερική σάρκα από τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Κατόπιν ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το βιτάμ και μόλις χρυσίσουν, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να σοταριστούν μαζί για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ρύζι, τον χυμό της ντομάτας, τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, για να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσουν για περίπου10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Κατόπιν τα στρώνουμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχνουμε στο ταψί όση γέμιση περίσσεψε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 40 - 45 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα την κρέμα γάλακτος, σιγά σιγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη μας σβολιάσει.
Σε μια πιατέλα, στρώνουμε τη γέμιση από το ταψί, βάζουμε από πάνω τα κολοκυθάκια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Αν βουτήξουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια σε αλάτι, δε θα σπάσουν όταν θα τα αδειάζουμε από την εσωτερική τους σάρκα.
Το κατάλληλο κρασί: Λευκό σαββατιανό ρετσίνα.