Μαϊντανός: Πάει μ’ όλα!

18.06.2009
Τον βάζουμε στην κουζίνα μας, τον καλλιεργούμε, τον εκμεταλλευόμαστε σαν γιατρικό. Το όνομά του τα λέει όλα, γιατί ξέρουμε ότι πάει μ’ όλα! Ας γνωρίσουμε τις εξαιρετικές του ιδιότητες.

Κείμενα/φωτο: ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Γιατί νομίζετε πως τάιζαν με μαϊντανό τα άλογα των πολεμικών αρμάτων στην oμηρική εποχή; Προφανώς διότι οι σοφοί μας πρόγονοι γνώριζαν πως το εν λόγω φυτό έδινε ζωτικότητα στα νικηφόρα ζώα, διατηρούσε γερά κόκαλα και δόντια και τα προστάτευε από ιώσεις και... στρες! Ο μαϊντανός ο εδώδιμος (Petroselinum sativum) ή αλλιώς πετροσέλινο και μακεδονήσι, όπως τον αποκαλούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, προσφέρει πολλά στην κουζίνα αλλά και στον οργανισμό μας. Αιτία; Ο πλούτος του σε βιταμίνη C (σχεδόν 3πλάσια του λεμονιού), βιταμίνες Ε (βοηθούν στην αρτηριοσκλήρωση, στη φλεβίτιδα, στα μικρόβια και τις ιώσεις), βιταμίνη Α (ιδανική για όραση, ακμή, έκζεμα) και ακόμη σε φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο. Φαρμακαποθήκη ολόκληρη ο μαϊντανός: τονωτικός, διεγερτικός, διουρητικός, καθαρτικός!

Να μη λείψει από τη ζωή σας
Δικαίως τον ονόμασαν «φυτό της υγείας», αφού, όπως λέγεται, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μειώνει το στρες, την κυτταρίτιδα, τη χοληστερίνη... Είναι φίλος αθλητών, διαβητικών, ηλικιωμένων, όσων έχουν πέτρα στα νεφρά ή υποφέρουν από υπέρταση, ταχυπαλμίες, εντερικά και δερματικά προβλήματα. Μέσα σε όλα ανακουφίζει και από τους πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδας.

Χλωροφύλλη και φρεσκάδα
Πέρα από θεραπευτικές ιδιότητες, έχει χάρες φανερές. Τα σκουροπράσινα φύλλα του δίνουν χρώμα, άρωμα, πικάντικη γεύση και τόνο φρεσκάδας σε σαλάτες, σνακ, μαρινάδες, γεύματα, ποτά!

Εξουδετερώνει την κακοσμία του στόματος (μασήστε τον μετά τη σκορδαλιά).

Τον βρίσκουμε όλο το χρόνο, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, αφού δεν αλλοιώνει ισορροπίες γεύσης ή μυρωδιάς, είναι δε το αγαπημένο διακοσμητικό «τελείωμα» σε φαγητά, σαλάτες, ντιπ, καναπεδάκια.

Βάλτε τον σε γλαστράκι
Θα τον έχετε ολόφρεσκο στο πιάτο σας: γευστικό, μυρωδάτο και με πλήρεις θεραπευτικές ιδιότητες, αφού θα αναπτυχθεί βιολογικά, χωρίς λιπάσματα.

Τον αναζητάτε σε φυτώρια ή σούπερ μάρκετ, τον διατηρείτε σε ηλιόλουστο μέρος και τον ποτίζετε τακτικά ή τον φυτεύετε στο χώμα.

Φουντώνει όταν κόβουμε τις κορυφές.

Τον χρησιμοποιείτε στο τέλος του μαγειρέματος, για να μη χάσει το άρωμα και τη γεύση του.

Ομορφιά και ευ ζην
Πίνουμε νηστικοί τσάι μαϊντανού, για αποτοξίνωση, μείωση κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών.

Προσθέτουμε στο σαμπουάν «τσάι» μαϊντανού: δίνει λάμψη στα μαλλιά, ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα του κεφαλιού και διώχνει τις... ψείρες!

Μουλιάζουμε κλωναράκια μαϊντανού στο κρασί ή τη ρακή μας, γιατί θεωρείται αφροδισιακός! Ο χυμός του είναι πιο διεγερτικός (όμως προσοχή, μόνο1/3 ποτηράκι). Η υπερβολή βλάπτει!

& στην κουζίνα

MAΪNTANOΣΑΛΑΤΑ (ντιπ)
Απίστευτη γεύση

Υλικά

  • 1 χούφτα μαϊντανός
  • 75 γραμμ. λευκός ταραμάς
  • 300 γραμμ. μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό
  • 1 μέτριο λεμόνι (χυμός)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο (αφαιρούμε το φύτρο)
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 2/3 φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 σφηνάκι ούζο

Εκτέλεση

Βάζουμε τον ταραμά σε μπολ, να μουλιάσει με το χυμό του μισού λεμονιού. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, προσθέτουμε τον ταραμά με τα υγρά του και κατόπιν το ψωμί στυμμένο. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο (όσο πάρει), ώσπου να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε πιπέρι, ξίδι, λίγο ακόμα χυμό λεμονιού (αν το θέλουμε ξινούτσικο) και το ούζο, για δυνατή γεύση και ασυνήθιστο άρωμα.

ΠΙΠΕΡΑΤΟ ΠΕΣΤΟ
Πικάντικη νοστιμιά

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μαϊντανός
  • 1/2 φλιτζάνι ρόκα
  • 1 φλιτζάνι βασιλικός (αν υπάρχει φρέσκος)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
  • 30 γραμμάρια κουκουνάρι
  • 30 γραμμάρια ξασπρισμένα αμύγδαλα
  • 75 γραμμάρια παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Δουλεύουμε τα υλικά στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει κρέμα ομοιογενής. Αν περισσέψει, διατηρείται στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο, καλυμμένο με λάδι.

Προσοχή! Να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνετε. Ιδιαίτερα όσοι λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες μητέρες. Για ασφάλεια ρωτήστε το γιατρό σας.

Και φυσικές συνταγές

Έγχυμα:
Σε ένα φλιτζάνι σκεπάζουμε 3-4 κλωναράκια με καυτό νερό, αφήνουμε 15΄, σουρώνουμε και πίνουμε (ανακουφίζει από οιδήματα, ρευματικά, κολικούς, πόνους περιόδου).

Αφέψημα: Σε 1 λίτρο νερό βράζουμε 3 κουταλιές σπόρους ή ρίζα επί 5-7 λεπτά. Είναι έξοχο διουρητικό και μοναδικό για τις πέτρες στα νεφρά.

Κομπρέσα: Βουτάμε μια γάζα στο έγχυμα και τη βάζουμε πάνω σε πρησμένα βλέφαρα. Επίσης, «ταμπονάρουμε» το δέρμα που έχει ακμή.