Ψωμί της αντουανέτας

25.06.2009
Εύκολο για να μπορούμε να το φτιάχνουμε συνέχεια!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως Μύλοι Καπλανίδη
  • 1/2 κιλό γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • λάδι ελιάς για το ταψί

Τι κάνουμε:

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και αφήνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά, έως ότου φουσκώσει η σόδα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το αλάτι και τα αβγά, χτυπημένα.
  • Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά ούτως ώστε να ενωθούν, κατόπιν προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα από το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Βάζουμε τη ζύμη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε με τα δάχτυλά μας και της δίνουμε σχήμα καρβελιού.
  • Βάζουμε το καρβέλι σε ένα ταψί, που έχουμε αλείψει με λάδι, τρυπάμε την επιφάνειά του, σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα, έως ότου πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα.

Συμβουλή

Οταν βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, περνάμε την επιφάνειά του με μια βρεγμένη πετσέτα για να πάρει χρώμα χρυσαφί και η κόρα του να γίνει τραγανή.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη φρέσκια Νεμέα.