Τι έχουμε:
- 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως Μύλοι Καπλανίδη
- 1/2 κιλό γιαούρτι
- 2 αβγά
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- λάδι ελιάς για το ταψί
Τι κάνουμε:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και αφήνουμε το μείγμα για 1-2 λεπτά, έως ότου φουσκώσει η σόδα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το αλάτι και τα αβγά, χτυπημένα.
- Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά ούτως ώστε να ενωθούν, κατόπιν προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα από το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας, έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Βάζουμε τη ζύμη επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε με τα δάχτυλά μας και της δίνουμε σχήμα καρβελιού.
- Βάζουμε το καρβέλι σε ένα ταψί, που έχουμε αλείψει με λάδι, τρυπάμε την επιφάνειά του, σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα, έως ότου πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα.
Συμβουλή
Οταν βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, περνάμε την επιφάνειά του με μια βρεγμένη πετσέτα για να πάρει χρώμα χρυσαφί και η κόρα του να γίνει τραγανή.
Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινη φρέσκια Νεμέα.