Υλικά
- 1 κιλό αρνάκι πόδι χωρίς κόκκαλο
- 6 αγκινάρες
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθος
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμός από 1,5-2 λεμόνια
- 2 αβγά
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά το κρέας σε άφθονο, κρύο, τρεχούμενο νερό, στραγγίζετε και το στεγνώνετε καλά με μια πετσέτα.
2. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια.
3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
4. Προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τη μισή ποσότητα από τον άνηθο.
5. Ρίχνετε τόσο νερό όσο χρειαστεί για να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνετε να πάρει βράση ανακατεύοντας. Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνετε να βράσει μέχρι να τσιμπιέται το κρέας.
6. Κάνετε χώρο στην κατσαρόλα και τοποθετείτε τις αγκινάρες ανάποδα με τα κοτσανάκια από πάνω. Στη συνέχεια προσθέτετε τον άνηθο που έχετε κρατήσει.
7. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για άλλη μισή ώρα μέχρι το κρέας και οι αγκινάρες να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
8. Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες όταν τις τοποθετήσετε στην κατσαρόλα, κόβετε μια λαδόκολλα στο σχήμα της κάνοντας μια τρύπα στη μέση και σκεπάζετε το κρέας με τις αγκινάρες.
9. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτετε τους κρόκους και το χυμό του λεμονιού.
10. Στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό, κουνώντας ελαφρά όλο το σκεύος, για να πάει παντού.
11. Ζεσταίνετε ξανά ελαφρά. Συνοδεύετε με λευκό ξηρό κρασί.
Σημείωση: Για να μην κόψει το αβγολέμονο, προσθέτετε σιγά σιγά σ’ αυτό ζωμό από το φαγητό.