Τι έχουμε:
Για το παντεσπάνι:
- 5 αβγά
- 1 φλιτζ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 1/2 κουταλιές κακάο
- 1 βανίλια
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 λαδόκολλα
Για το ταψί:
- 2 κουταλιές βιτάμ
- 2 κουταλιές αλεύρι
- 1 λαδόκολλα
Για το σιρόπι σοκολάτας:
- 250 γραμ. κουβερτούρα
- 1 φλιτζ. γάλα
- 1 κουταλιά βιτάμ
Τι κάνουμε:
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Ξεχωρίζουμε 5 κουταλιές από τη ζάχαρη και βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την υπόλοιπη μαζί με τους κρόκους και τα ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι των αβγών. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κακάο, αφού πρώτα το κοσκινίσουμε, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα, προσθέτοντας, λίγη-λίγη, τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Κατόπιν ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μείγμα των κρόκων τη μισή από τη μαρέγκα και το μισό από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε απαλά, με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. Μόλις το αλεύρι απορροφηθεί, ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και το αλεύρι εναλλάξ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη. Στρώνουμε σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί μια λαδόκολλα, την αλείφουμε με το βιτάμ, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια πλαστική σπάτουλα και το βάζουμε να ψηθεί για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για πέντε περίπου λεπτά, για να κρυώσει λίγο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας:
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το βιτάμ, την κουβερτούρα και τα ζεσταίνουμε, έως ότου λιώσει η κουβερτούρα. Απλώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας και αναποδογυρίζουμε το ταψί με το παντεσπάνι. Κατόπιν ξεκολλάμε με προσοχή από το παντεσπάνι τη λαδόκολλα που είχαμε βάλει στο ταψί και όσο είναι ακόμη το γλυκό μας χλιαρό, το τυλίγουμε σε ρολό, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Οταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα περιχύνουμε με το σιρόπι σοκολάτας.
Συμβουλή
Ανακατεύουμε τα υλικά απαλά για να μη χάσουμε τον αέρα από τη μαρέγκα.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.