Παγωμένο τσάι για δροσερά όνειρα αλά Pandespani

05.08.2010
Το καλοκαίρι, τις πολύ ζεστές ώρες, το σπιτικό παγωμένο τσάι είναι εξαιρετική ιδέα για ρόφημα.

Τα καλοκαιρινά όνειρα είναι τεμπέλικα. Έρχονται κάτι μεσημέρια ξαπλωμένα στη σκιά, με το ψιλό αεράκι ίσα να τα δροσίζει και χωρίς φόρα σ’ ακουμπάνε την ώρα που σου πέφτει το βιβλίο απ’ το χέρι. Καθώς κλείνουν τα μάτια κι έχεις ακόμη τη γεύση απ΄το παγωμένο τσάι, ξεδιπλώνουν με το ζόρι δυο-τρεις σκηνές χωρίς δράση και φεύγουν ακόμη πιο βαριεστημένα απ’ την ίδια τους την απραξία. Η οθόνη μένει λευκή και η μνήμη δεν θυμάται ούτε εικόνες ούτε αν διάβασε γράμματα στους τίτλους. Καμιά φορά μόνο, η γεύση του τσαγιού και η δροσιά του πάγου παίρνουν τη θέση τους κι έχεις την αίσθηση πως πίσω απ’ τα κλεισμένα βλέφαρα βρισκόταν μια όαση.

Το καλοκαίρι, τις πολύ ζεστές ώρες, το σπιτικό παγωμένο τσάι είναι εξαιρετική ιδέα για ρόφημα. Πρώτον γιατί πραγματικά σε ξεδιψάει. Δεύτερον γιατί το κάνεις με όποια ή όποιες ποικιλίες τσαγιού προτιμάς και όσο ελαφρύ ή δυνατό θέλεις. Και τρίτον γιατί μπορείς να το πειράξεις προσθέτοντάς του χρώμα και άρωμα από σιρόπι. Στην πιο απογευματινή του εκδοχή μάλιστα, με δυο φετάκια πορτοκάλι, ελάχιστη (ή καθόλου) ζάχαρη και δυο κουταλιές Grand Marnier είναι όνειρο και αρκετά σοφιστικέ για λαιφσταϊλικό must της πιο ζεστής εποχής? οπότε και σας το προτείνω.

"Κάθε όνειρο προβάλλεται σε μια λευκή οθόνη, που συνήθως ο ονειρευόμενος δεν αντιλαμβάνεται και η οποία συμβολίζει το μητρικό στήθος έτσι όπως το παιδί έχει την ψευδαίσθησή του μέσα στον ύπνο που ακολουθεί τον θηλασμό. Η οθόνη ικανοποιεί την επιθυμία να κοιμηθεί. Σε ορισμένα όνειρα (λευκό όνειρο) η οθόνη εμφανίζεται μόνη, πραγματοποιώντας μια παλινδρόμηση στον πρωτογενή ναρκισσισμό".
(Λεξιλόγιο της ψυχανάλυσης, Ζαν Λαπλάνς και Ζ. Μπ. Πονταλις, Κέδρος)

Την έννοια της οθόνης του ονείρου εισήγαγε στην ψυχανάλυση ο Bertram D. Lewin, ηγετικό μέλος του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου της Ν. Υόρκης και ένας από τους τέσσερις ειδικούς που το 1943 συνέθεσαν για λογαριασμό της CIA, μια αναφορά 281 σελίδων με το ψυχαναλυτικό προφίλ του Αδόλφου Χίτλερ! Η περιττή πληροφορία της ημέρας, θα μου πείτε και μπορεί να έχετε και δίκιο. Ο δόκτωρ Β. D. Lewin όμως, έχει περισσότερη σχέση με το φαγητό απ’ αυτό, γιατί συνάρθρωσε άκρως πρωτότυπες εργασίες πάνω στη μανία, τον ύπνο και τα όνειρα με την αποκαλούμενη "στοματική τριάδα" -δηλαδή την επιθυμία να τρως, την επιθυμία να τρώγεσαι και την επιθυμία να κοιμάσαι- επηρεάζοντας σοβαρά έκτοτε τους συναδέλφους του ως προς τον τρόπο σκέψης και πρακτικής της ανάλυσης.
Μ’ αυτά λοιπόν, τα περίεργα ψυχαναλυτικά δεσίματα ύπνου, (καλοκαιρινών) ονείρων και επιθυμιών του κυρίου Β. D. Lewin, λέω το παγωμένο τσάι να είναι προς τιμήν του!

Παγωμένο τσάι

Προετοιμασία: Γίνεται γρήγορα και εύκολα σε 10 λεπτά περίπου. Κάντε το σε μεγαλύτερη ποσότητα και βάλτε το στο ψυγείο.

Υλικά (για 12 μεγάλα ποτήρια)
8-12 φακελλάκια τσαγιού (ή το αντίστοιχο τσάι)
8-10 φλ. τσαγιού βραστό νερό (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε να είναι)
1 λεμόνι καθαρισμένο σε κομμάτια και η φλούδα του σε λωρίδες
1 λάιμ σε φέτες
πάγος
σιρόπι (προεραιτικά)
φύλλα δυόσμου ή μέντας

Παρασκευή: Bάζετε τα φακελάκια ή το χύμα τσάι στο βραστό νερό για 10 λεπτά με τις μισές λωρίδες της φλούδας. Αφαιρείτε τα φακελάκια (ή το σουρώνετε) και το βάζετε σε κανάτα με το υπόλοιπο λεμόνι και λάιμ στο ψυγείο.
Σερβίρισμα: Γεμίζετε τα ποτήρια με πάγο, προσθέτετε τσάι και γαρνίρετε με φύλλα μέντας.
Σημείωση: 1. Αν θέλετε να το γλυκάνετε μπορείτε να κάνετε ένα απλό σιρόπι ζεσταίνοντας σε μέτρια φωτιά 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική) με ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και το σιρόπι να δέσει ελαφρά (περίπου 3 λεπτά). Αφήστε να κρυώσει και αδειάστε το σε γυάλινο καθαρό βαζάκι που κλείνει. Το σιρόπι διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

2. Μπορείτε να προσθέσετε έτοιμο σιρόπι λεμονιού ή άλλου φρούτου που σας αρέσει. Στη φωτογραφία το ποτήρι αριστερά έχει 2 κ.σ. σπιτική βυσσινάδα.

Δροσιστικό τσάι με Grand Marnier

Yλικά (για 8 ποτήρια)
1 μικρό πορτοκάλι
1,5 κ.σ. ζάχαρη
16 κ.σ. Grand Marnier
πάγο
4 φλυτζ. τσαγιού παγωμένο τσάι

Παρασκευή: Kόψτε 4 μακριές λωρίδες από τη φλούδα του πορτοκαλιού και ξανακόψτε τες σε πιο στενά κομμάτια. Καθαρίστε το υπόλοιπο πορτοκάλι από τη φλούδα (και το λευκό μέρος) και κόψτε το σε 8 κομμάτια. Βάλτε τα κομμάτια σε κανατάκι ανάμειξης ή στο σέικερ, προσθέστε τη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας το επίπεδο τμήμα απ’ το ξύλινο γουδοχέρι πιέστε τα υλικά να λιώσουν και να αναμειχθούν. Ρίξτε το Grand Marnier και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρισμα: Σε μεγάλα ποτήρια (highball) γεμίστε μέχρι τη μέση με πάγο. Προσθέστε σε κάθε ποτήρι 1/8 από τις φλούδες πορτοκαλιού και 1/8 μείγματος Grand Marnier. Γεμίστε με πάγο και συμπληρώστε με παγωμένο τσάι. Στην υγειά σας!

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ