Οι ντομάτες και η ρίγανη δίνουν την ιταλική γεύση, το κρασί και το εστραγκόν τη γαλλική. Η ξινή κρέμα προδίδει ρωσική γεύση και το λεμόνι με την κανέλα ελληνική, έγραφε το 1969 μια διάσημη συγγραφέας μαγειρικής. Σαράντα χρόνια μετά, η ελληνική κουζίνα είναι πιο πολύπλοκη, μα και ενδιαφέρουσα.
Ή πώς η σύνθεση παραδοσιακών υλικών μπορεί να δημιουργήσει ένα μοντέρνο πιάτο πρόταση.
Yλικά
- 500 γρ. ροβίτσα
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1,5 lt ζωμό λαχανικών
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για συνοδευτικό
- 1 μεγάλο καρότο σε λεπτές φέτες
- 1 πράσο σε λεπτές φέτες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Βράζουμε τη ροβίτσα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να χυλώσει. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να επιτύχουμε μια λεία κρέμα -μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζωμό ακόμα. Σερβίρουμε σε μπολ βάζοντας πάνω από κάθε σούπα λίγο από το συνοδευτικό, που έχουμε ετοιμάσει με τον εξής τρόπο: Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πράσο, το αλάτι και το πιπέρι, τσιγαρίζουμε για 5 περίπου λεπτά και σερβίρουμε.