Μελιτζάνες με τυροτζατζίκι

07.05.2009
Αντιθέσεις γεύσεων!

Τι έχουμε:

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τυροτζατζίκι:

  • 2 φλιτζ. ανθότυρο
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι
  • 1 αγγούρι
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ραπανάκια
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και με ένα μαχαίρι κόβουμε ένα κομμάτι από το κοίλο μέρος της καθεμιάς έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα άνοιγμα.

Ρίχνουμε αλάτι στο άνοιγμα, τις αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια τις ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και απλώνουμε τις μελιτζάνες.

Κατόπιν, τις περιχύνουμε με το λάδι, τρίβουμε όσο πιπέρι θέλουμε και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο έως ότου μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το τυροτζατζίκι.

Ρίχνουμε το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ανθότυρο και με ένα πιρούνι το λιώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Καθαρίζουμε το αγγούρι από τη φλούδα, το τρίβουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ραπανάκι, το σκόρδο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Ανακατεύουμε τα υλικά για να ενωθούν οι γεύσεις, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Οταν οι μελιτζάνες ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις σερβίρουμε σε πιάτα, γεμισμένες πάνω στο άνοιγμά τους με 2 κουταλιές από το τυροτζατζίκι. Προαιρετικά τις περιχύνουμε με λάδι ελιάς.

Συμβουλή
Μπορούμε να τις γεμίσουμε και με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Το κατάλληλο κρασί: Μαντηλαριά.