Ελιόψωμα

13.04.2009
Μεσογειακά ψωμάκια!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 φλιτζ. ελιές
  • αλάτι στη μύτη από το κουταλάκι
  • 2 κουταλιές Βιτάμ για το ταψί

Τι κάνουμε:

Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ με νερό για μία ώρα ώστε να ξαλμυρήσουν.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε κομματάκια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας μια μικρή λακκουβίτσα στη μέση.

Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, την προσθέτουμε στο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου η ζύμη γίνει λεία και ελαστική.

Στραγγίζουμε τα κομματάκια της ελιάς από το νερό, τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα προσθέτουμε στο μπολ.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν με τη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη.

Μόλις φουσκώσει, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια στο μέγεθος της χούφτας και τα πλάθουμε σε καρβελάκια.

Αλείφουμε ένα ταψί με το Βιτάμ, βάζουμε τα καρβελάκια, αφήνοντας ένα κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν, τα σκεπάζουμε ξανά και τα αφήνουμε να διογκωθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Οταν τα ελιόψωμα φουσκώσουν, τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Συμβουλή
Καλό είναι όταν ρίξουμε τις ελιές στη ζύμη, να προσθέσουμε μια χούφτα αλεύρι ακόμα, για να τραβήξει τα υγρά από τις ελιές.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό αρωματικό Ηπείρου.