Τι έχουμε:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 3 κουταλιές μαργαρίνη
Για τη γέμιση:
- 2 κιλά σπανάκι
- 2 κλωναράκια άνηθο
- 2 κρεμμυδάκια ξερά
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μαζί με τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια, τα βράζουμε για 10 λεπτά και τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν καλά.
Αφού στραγγίσουν και κρυώσουν, τα βάζουμε σε ένα μπολ προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε μια επιφάνεια απλώνουμε 3 διπλά φύλλα κρούστας, φροντίζοντας οι άκρες του μεσαίου φύλλου να ακουμπάνε πάνω στο εσωτερικό των ακριανών φύλλων, περίπου 5 εκατοστά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μακρύ ενιαίο φύλλο.
Με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση από τη μια άκρη των ενωμένων φύλλων έως την άλλη και τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό.
Αλείφουμε το ρολό με λιωμένη μαργαρίνη και κρατώντας με το ένα χέρι τη μια άκρη στρίβουμε την άλλη προσεχτικά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μεγάλο σαλιγκάρι.
Βάζουμε την πίτα σε ένα ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά έως ότου ροδίσει.
Οταν ψηθεί βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Αν θέλουμε να δώσουμε πιο πλούσια γεύση στην πίτα μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση λίγα πράσα και λίγα σέσκουλα.
Το κατάλληλο κρασί: Λευκό αρωματικό Ηπείρου.