Τούρτα με κεράσια και σάλτσα με κρασί

17.02.2009

Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά
Ατομα: 10

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 6 κουτ. σούπας κρύο νερό (και επιπλέον, αν χρειαστεί)
  • 175 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 75 γρ. σαβαγιάρ
  • 75 gr. τριμμένα λευκά αμύγδαλα
  • 500 γρ. κεράσια από κουτί
  • 250 γρ. μήλο τριμμένο
  • λίγο γάλα εβαπορέ
  • νερό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • κανέλλα

Για τη σάλτσα κρασιού:

  • 120 ml. κόκκινο κρασί
  • μισή φλούδα από λεμόνι
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας κρύο νερό
  • ζάχαρη (αν χρειαστεί) τυρί μασκαρπόνε

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη, αλάτι και νερό σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και πλάθουμε μια ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα μαζί με τα αμύγδαλα. Απλώνουμε τη μισή ζύμη, καλύπτουμε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα με αυτό και καλύπτουμε τη ζύμη με τα τριμμένα μπισκότα. Απλώνουμε από πάνω τα κεράσια (χωρίς το ζουμί) και τα μήλα. Πασπαλίζουμε την άκρη με το γάλα και ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη. Ο,τι μείνει από τη ζύμη το κόβουμε και φτιάχνουμε φιγούρες σαν λουλουδάκια. Απλώνουμε λίγο νερό ή γάλα εβαπορέ στην τάρτα. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι και πασπαλίζουμε την τάρτα με ένα μείγμα από ζάχαρη και κανέλα. Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί με το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κορν φλάουρ. Σερβίρουμε την τάρτα με τη σάλτσα και με το τυρί μασκαρπόνε. Στο κρασί ρίχνουμε μέσα και τα γαρίφαλα και τη φλοίδα από τα λεμόνια και την κανέλα.