Τι έχουμε:
- 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- 1 πακετάκι Βιτάμ
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
- 1/2 φλιτζ. γάλα
- 2 φλιτζ. νερό
- 2 φακελάκια Red Tea Lipton
- 2 βανίλιες
- αλεύρι για τη φόρμα
Για το γαρνίρισμα:
- 4 σύκα μαγιάτικα, κατεψυγμένα
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1/3 φλιτζ. νερό
- παγωτό καϊμάκι
- κανέλα
Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη μέρα βράζουμε το νερό και βυθίζουμε τα φακελάκια Red Tea Lipton 4-5 φορές ώστε να αφήσουν το άρωμα και τη γεύση τους.
Αφήνουμε να κρυώσει το τσάι, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και μουλιάζουμε τις σταφίδες για να φουσκώσουν.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τα σύκα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το Βιτάμ (κρατάμε 1 κουταλιά για τη φόρμα) μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά στην υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν προσθέτουμε τα αβγά, ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι, λίγο-λίγο, τις σταφίδες στραγγισμένες από το τσάι, το γάλα και τις βανίλιες.
Μόλις τα υλικά γίνουν ομοιογενές παχύρρευστο μείγμα, χαμηλώνουμε σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ και τέλος το κλείνουμε.
Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με Βιτάμ, την αλευρώνουμε, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα σύκα.
Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να καραμελώσουν και ψήνουμε τα σύκα κομμένα στη μέση, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Σερβίρουμε το κέικ κομμένο σε κομμάτια, γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα σύκα και με παγωτό καϊμάκι πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
Συμβουλή
Εάν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σύκα με καραμελωμένα μήλα.
Tο κατάλληλο συνοδευτικό: Κόκκινο τσάι.