Τι έχουμε:
Για τη ζύμη των ζυμαρικών:
- 1/2 κιλό αλεύρι EXTRA δυνατό ΑΛΛΑΤΙΝΗ
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 3 αβγά
- 6 κρόκους αβγών
- 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές λάδι ελιάς
Για τη σάλτσα:
- 1/2 κιλό κουκιά
- 2 ντομάτες
- 1 κρεμμύδι
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 2 1/2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- 3 κουταλιές λάδι ελιάς
- αλάτι
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Επάνω σε μια λεία επιφάνεια εργασίας ανακατεύουμε το αλεύρι Εxtra Δυνατό Αλλατίνη με το σιμιγδάλι, κάνουμε στη μέση του μείγματος μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το αλάτι και τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε.
Κατόπιν, με ένα πιρούνι, αρχίζουμε να ανακατεύουμε σιγά σιγά τα υλικά, ξεκινώντας από τη μέσα πλευρά. Μόλις αναμειχθούν, τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν μια ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε φύλλο, με την ειδική μηχανή για ζυμαρικά, ως εξής:
Αλευρώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές το κάθε κομμάτι και το περνάμε 3-4 φορές από μηχανή, έως ότου αποκτήσει πάχος 4-5 χιλιοστά. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα, βάζουμε ένα-ένα τα φύλλα πάνω στην ειδική σχάρα για ζυμαρικά, τα πιέζουμε απαλά ώστε να σχηματιστούν οι ραβδώσεις. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα τα κόβουμε σε λωρίδες, στη συνέχεια σε μικρά κομματάκια τα οποία διπλώνουμε ώστε να πάρουν το σχήμα που έχουν οι πένες (βλέπε φωτό). Στη συνέχεια, βάζουμε τις πένες σε μια πιατέλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα με τα κουκιά.
Βράζουμε τα κουκιά σε μια κατσαρόλα με το ζωμό έως ότου μαλακώσουν. Οταν βράσουν κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό και τα ρίχνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο έως ότου χρυσίσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια, το ζωμό που κρατήσαμε, τα κουκιά, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά έως ότου η σάλτσα δέσει, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά. Βγάζουμε τις πένες από το ψυγείο και τις βράζουμε, για 3-4 λεπτά, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το λάδι. Αφού βράσουν, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά και τις ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ώστε να ενωθούν τα υλικά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Μπορούμε όσες πένες δεν χρησιμοποιήσουμε να τις καταψύξουμε.
το κατάλληλο κρασί Ξινόμαυρο.