Πάστα φλόρα

17.12.2008
Αναμφισβήτητα, η πάστα φλόρα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα γλυκίσματα, το οποίο ταιριάζει σε κάθε ώρα, περίσταση και εποχή!

Συνοδεύει άψογα τα «γλυκά μας διαλείμματα» με τον καφέ ή το τσάι και εξαιτίας της ελαφριάς της γεύσης αλλά και σύνθεσης, αφού η γέμισή της αποτελείται από υπέροχη μαρμελάδα φρούτων χωρίς να γίνεται δύσπεπτη για το στομάχι μας, ταιριάζει τόσο στον χειμώνα όσο και στο καλοκαίρι. Ακόμη, κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ίσως ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά, αφού η μαρμελάδα προέρχεται από την πολτοποίηση φρούτων. Τέλος, η πάστα φλόρα είναι και μία πολύτιμη λύση, στην περίπτωση που κάνουμε δίαιτα ή προσέχουμε τη διατροφή μας, αφού μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κλασική μαρμελάδα, με μαρμελάδα light.

1. Αφού αναμείξουμε τη ζύμη της τάρτας καλά ώστε να είναι ομογενοποιημένη, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζύμη.

2. Πλάθουμε το κομμάτι ζύμης καλά για να γίνει ομοιόμορφο και του δίνουμε σχήμα μικρής μπάλας που χωράει στη χούφτα μας.

3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο πάνω στην επιφάνεια εργασίας. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε την μπάλα ζύμης με τον πλάστη.

4. Ανοίγουμε τη ζύμη ώστε να γίνει λεπτή και να υπερκαλύπτει σε διάμετρο το ταψί τάρτας που θα χρησιμοποιήσουμε.

5. Αλείφουμε καλά το ταψί με Βιτάμ.

6. Το τοποθετούμε ανάποδα πάνω από τη ζύμη πιέζοντας ελαφρά και αναποδογυρίζουμε.

7. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και πιέζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας για να ακουμπήσει στον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει.

8. Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να μη φουσκώσει.

9. Γεμίζουμε την τάρτα με μαρμελάδα της επιλογής μας.

10. Στρώνουμε τη μαρμελάδα ώστε να καλύψει όλη τη ζύμη.

11. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μπαστουνάκια, στο μήκος του ταψιού.

12. Τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

13. Σηκώνουμε από την μία πλευρά τα ενδιάμεσα μπαστουνάκια ζύμης για να τοποθετήσουμε ένα κάθετο και να το πλέξουμε.

14. Ακολουθούμε τη διαδικασία πλέκοντας τα κάθετα με τα οριζόντια.

15. Στις άκρες πιέζουμε τη ζύμη στα σημεία που ενώνεται για να κολλήσει.

16. Αφού έχουμε πλέξει τα μπαστουνάκια, χτυπάμε δύο αβγά για να αλείψουμε την τάρτα ώστε να πάρει χρώμα.

17. Αλείφουμε τα μπαστουνάκια με ένα πινέλο κουζίνας, και η τάρτα είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Προσοχή!
Αν ψήσουμε την πάστα φλόρα μαζί με τη γέμιση, παραλείπουμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια και την ψήνουμε ανάλογα με τον χρόνο που απαιτεί η κάθε συνταγή.

Συμβουλή
Για να μη φουσκώσει υπερβολικά η ζύμη της πάστα φλόρα μας και χαλάσει το σχήμα της μπορούμε να εφαρμόσουμε το εξής τρικ: Αφού απλώσουμε τη ζύμη σε μία ειδική πυρίμαχη ταρτιέρα ή σε ένα ταψάκι, την τρυπάμε σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι, στρώνουμε πάνω της ένα κομμάτι λαδόκολλα και απλώνουμε μια χούφτα όσπρια που τραβούν την υγρασία για να μην ανέβει η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά και στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τα φασόλια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ