Η επιλογή είναι δύσκολη, αφού και τα δύο υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα δύο παραδοσιακά γλυκίσματα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας γεμίζουν ενοχές. Πόσα από το καθένα μπορούμε να φάμε άφοβα; Πόσες θερμίδες έχουν; Ποιο από τα δύο έχει περισσότερα λιπαρά; Τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες;
Ολα εξαρτώνται από τη συνταγή, υποστηρίζουν οι νοικοκυρές. Τίποτα από τα δύο, λένε όσοι... φοβούνται τις θερμίδες.
Ολα με μέτρο, συστήνουν οι διατροφολόγοι και επισημαίνουν ότι το γλυκό δεν μπορεί να λείπει από κανένα διαιτολόγιο. Και για να μη μας πιάνει πανικός, ακόμη κι αν έχουμε κάποια περιττά κιλά, μπορούμε να φάμε άφοβα 3-4 γλυκά την περίοδο των γιορτών. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα γλυκά δεν παχαίνουν όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Γι αυτό πολλές φορές δεν έχει σημασία το τι τρώμε, αλλά πόσο τρώμε.
Μπορούμε λοιπόν να γευτούμε άφοβα τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές κι όσο για το δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες, σημειώσατε 1, όχι βέβαια με βάση τη γεύση, αλλά τη διατροφική αξία. Κι αυτά που κάνουν τη διαφορά είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια, συγκριτικά με τη ζάχαρη και το βούτυρο του κουραμπιέ.
Μελομακάρονα με καρύδια
Υλικά:
Σιρόπι:
Εκτέλεση
1. Αρχικά χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. 2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν, το ξύσμα, τα κανελογαρίφαλα και το κονιάκ. 3. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι. 4. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή. 5. Επειτα πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρά λαδωμένο. Με ένα πιρούνι τα πιέζουμε ελαφρά. 6. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά. 7. Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. 8. Βουτάμε τα μελομακάρονα για περίπου ένα λεπτό στο σιρόπι και όταν τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Για να πετύχει το μέλωμα, φροντίζουμε να είναι κρύο το σιρόπι και ζεστά τα μελομακάρονα.
Κουραμπιέδες
Υλικά:
Εκτέλεση: 1. Χτυπάμε καλά την άχνη με το βούτυρο, και μετά ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη. 2. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα του κουραμπιέ και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρά βουτυρωμένο. 3. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου για 20-30 λεπτά. 4. Πριν ξεροψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και μόλις κρυώσουν τους ρίχνουμε άχνη.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ VS ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΩΝ
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό, σύμφωνα με πολλές έρευνες αφού το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια με το μέλι προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Βιταμίνες και λιπαρά, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αν μάλιστα η συνταγή περιέχει και κανέλλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι η διατροφική τους αξία αυξάνεται ακόμη περισσότερο, αφού τα μπαχαρικά είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια, ευεργετικά για την υγεία και επιπλέον η κανέλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου, η οποία μάλιστα έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του πορτοκαλιού.
Υπερέχουν στη... γεύση
Ομως και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες. Αντίθετα το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη που είναι υπεύθυνα για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως και η ζάχαρη.
Από την άλλη όμως το βούτυρο και η ζάχαρη είναι τα μυστικά της γοητείας. Οι κουραμπιέδες μπορούν να γίνουν και με ελαιόλαδο, οι «οπαδοί» του όμως υποστηρίζουν ότι η γεύση του δεν είναι ίδια, γι αυτό και τους αποκαλούν ψευτοκουραμπιέδες.
Στη μάχη των θερμίδων το αποτέλεσμα είναι μάλλον ισοπαλία, αφού οι διαφορές είναι μικρές και σημαντικό ρόλο παίζει και η συνταγή. Ενα μελομακάρονο 30 γραμμαρίων έχει περίπου 110 θερμίδες και ένας κουραμπιές στα ίδια γραμμάρια περίπου 150.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑ 30 ΓΡΑΜΜ.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑ 30 ΓΡΑΜΜ.
ΕΛΣΑ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ