Ένα από τα αγαπημένα της γλυκά παρουσίασε η Βέφα Αλεξιάδου στην εκπομπή το "Νηστικό Αρκούδι" της ΕΡΤ. Προμηθευτείτε αρκετά φρέσκα μήλα και δημιουργείστε το πιο νόστιμο στρούντελ με μήλα και κανέλα, υπό τις οδηγίες της μεγαλύτερης μαγείρισσας της Ελλάδας.
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου
Ατομα: 6
Υλικά για τη γεμιση:
- 3 μέτρια μήλα
- 1/3 κούπας ζάχαρη καστανή
- 1/4 κούπας ζάχαρη λευκή
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1/2 κουταλάκι κανέλα 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο σε χαμηλή φωτιά
- 1 βανίλια γ 1 φύλλο σφολιάτας (250 γρ.)
- Αλεύρι
- 1 κουταλιά νερό 1 κροκάδι
Εκτελεση:
Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε φέτες 1,5 εκ. Βάλτε τα σε μπολ, μαζί με τις δύο ζάχαρες, τον χυμό λεμονιού, την κανέλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
Σε ένα πλατύ τηγάνι ζεστάνετε το βούτυρο κι απλώστε τα μήλα σε μια στρώση.
Σιγοβράστε τα 8-10 λεπτά, ώσπου να καραμελωθούν και το ζουμί να δέσει σε σκούρο σιρόπι.
Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας και χωρίστε το κατά μήκος στη μέση.
Σηκώστε μισό φύλλο και τοποθετήστε το σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι. γΑλείψτε τις άκρες της ζύμης τριγύρω με λίγο νεράκι.
Τοποθετήστε τις φέτες των μήλων στο κέντρο ομοιόμορφα και κατά μήκος του φύλλου. Περιχύστε τες με το ζουμί.
Πασπαλίστε με λίγο αλευράκι το δεύτερο μισό φύλλο και διπλώστε το απαλά κατά μήκος στη μέση.
Με ένα ψαλίδι κάντε ψαλιδιές, επάνω στη διπλωμένη όψη, σε απόσταση περίπου 2,5 εκ. τη μία από την άλλη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. από τις υπόλοιπες τρεις άκρες του φύλλου.
Σηκώστε το διπλωμένο φύλλο και μεταφέρετέ το πάνω από το φύλλο με τη γέμιση, προσέχοντας να συνταιριάζουν οι άκρες.
Πιέστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες τριγύρω, να κλείσουν. Αφήστε το στρούντελ να σταθεί 20 λεπτά στο ψυγείο.
Αλείψτε το με το κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Γυρίστε το ταψί να έρθει το πίσω εμπρός και συνεχίστε 45 λεπτά ακόμη το ψήσιμο.