Τι έχουμε:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 2 κιλά σπανάκι
- 300 γρ. ζοχούς
- 300 γρ. καυκαλήθρες
- 2 αγριόπρασα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 φλιτζ. λάδι Αλτις Απαλό
- 1/2 φλιτζ. φιστίκια
- 1/4 φλιτζ. κουκουνάρια
- πιπέρι αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
- 1/4 φλιτζάνι μαυροσούσαμο
- 2 φύλλα κρούστας
- 1/2 φλιτζάνι ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα φιστίκια και τα κουκουνάρια και τα καβουρδίζουμε ελαφρά στον προθερμασμένο φούρνο. Αφού καβουρδιστούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κατόπιν, σε ένα άλλο ταψί βάζουμε 2 φύλλα κρούστας, αφού τα αλείψουμε με ΒΙΤΑΜ και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2 λεπτά και τα θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα, το σπανάκι, τα αγριόπρασα και τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και αφού πάρει βράση ζεματίζουμε όλα τα χορταρικά. Κατόπιν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Αφού στραγγίσουν καλά, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, το Αλτις Απαλό, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε έως ότου ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ΒΙΤΑΜ μέχρι να λιώσει.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί με ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψουμε με ΒΙΤΑΜ φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες τους από το ταψί.
Στη συνέχεια, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού πρώτα τα αλείψουμε με ΒΙΤΑΜ και τα κόψουμε στις διαστάσεις του ταψιού. Γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με τα δάχτυλα μας, ώστε να κολλήσουν με τα πάνω φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα ελαφρά σε κομμάτια και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα θρυμματισμένα φύλλα κρούστας και το μαυροσούσαμο.
Συμβουλή
Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων στην πίτα μας, μπορούμε να προσθέσουμε δύο κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία άνηθο.
Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι.