Τι έχουμε:
- 1 κιλό μανιτάρια
- 1 κιλό πατάτες
- 2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 ματσάκι άνηθο
- 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
- άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 λαδόκολλα
Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά, έως ότου μαλακώσουν. Κατόπιν, τις βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τις λιώνουμε σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ, χωρίς να τα λιώσουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
Βάζουμε στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες τα μανιτάρια, το 1 φλιτζάνι από την τριμμένη φρυγανιά, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ένα μείγμα ομοιογενές. Κατόπιν σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα για να κρυώσει και να σφίξει.
Αφού κρυώσει, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και πλάθουμε το μείγμα σε μπαλάκια.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα ρηχό πιάτο την υπόλοιπη φρυγανιά και περνάμε τα μανιταρομπούρεκα ένα ένα, γυρίζοντάς τα ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
Βάζουμε τα μπουρέκια σε ένα ταψί, στρωμένο με τη λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
Αφού ψηθούν τα μανιταρομπούρεκα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε, γαρνίροντάς τα με κλωναράκια άνηθου.
Συμβουλή
Αφού πλάσουμε τα μανιταρομπούρεκα, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη και να τα διατηρήσουμε για ένα μήνα, αρκεί να τα τυλίξουμε με διαφανή μεμβράνη.
Το κατάλληλο κρασί: Νεμέα φρέσκια.