Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα 15 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
- Σπαράγγια άσπρα 2 gr
Υλικά για τη σος
- Κρεμμυδάκια μικρά 2
- Λευκό κρασί 100 ml
- Ξίδι λευκό 20 ml
- Κρέμα γάλακτος 200 ml
- Αβγά (μόνο τους κρόκους) 2 κρόκοι
- Χαιρέφυλλο φρέσκο 1 ματσάκι
- Σχοινόπρασο φρέσκο 1 ματσάκι
- Μαϊντανός φρέσκος 1 ματσάκι
- Υλικά καρύκευσης
- Αλάτι ψιλό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τεχνική παρασκευής
Ετοιμασία για τα σπαράγγια
- Πλένετε καλά τα σπαράγγια
- Αφαιρέστε το σκληρό μέρος στη βάση των σπαραγγιών.
- Με ένα αποφλοιωτή καθαρίστε τα σπαράγγια.
- Αφήστε 4 cm από τις κορυφούλες και καθαρίστε το υπόλοιπο.
- Βάλτε τα μόλις τα καθαρίσετε σε κρύο νερό.
- Πλύντε τα και στραγγίστέ τα.
- Ξεχωρίστε τα ανάλογα με το πάχος τους. Ενώστε τα σε μικρά ματσάκια με σπάγκο κουζίνας.
- Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με αλμυρό νερό που βράζει (12 γραμμάρια αλάτι για κάθε λίτρο νερού).
- Βάλτε τα ματσάκια με τέτοιο τρόπο στο νερό, ώστε οι κορμοί να είναι μέσα στο νερό και οι κορυφούλες έξω.
- Βράζετε έτσι τους κορμούς και στα τελευταία 3-4 λεπτά ξαπλώνετε τα ματσάκια στο νερό για να ψηθούν και οι κορυφούλες.
- Μετά 25 λεπτά τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα στραγγίζετε και απομακρύνετε τους σπάγκους.
- Κόψτε τα σπαράγγια στη μέση, ξεχωρίζοντας την ουρά από την κορυφή.
- Κρατήστε τα μισά με τις κορυφές ζεστά.
- Βάλτε τις ουρές σε ένα μίξερ και λιώστε τες.
Ετοιμασία της ΣΟΣ
- Καθαρίστε και ψιλοτρίψτε τα κρεμμυδάκια
- Πλένετε και στεγνώνετε και ψιλοκόβετε το χαιρέφυλλο, το σχοινόπρασο και το μαϊντανό.
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα τριμμένα κρεμμυδάκια με το λευκό κρασί και το ξίδι.
- Ανακατέψτε τα και αφήστε τα να συρρικνωθούν.
- Κατόπιν προσθέστε 140 ml της κρέμας γάλακτος, αφήστε να πάρει μια βράση και προσθέστε τον πουρέ αυτόν στα σπαράγγια.
- Σε χαμηλή φωτιά αφήστε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά.
- Σε μια κατσαρολίτσα, την οποία έχετε τοποθετήσει σε μπεν μαρί, βάλτε το υπόλοιπο της κρέμας γάλακτος με τους κρόκους των αβγών και χτυπήστε με έναν αβγοδάρτη.
- Οταν αυτή η κρέμα αρχίσει να γίνεται αφράτη και να σχηματίζει μους, προσθέστε της τη sauce κρεμμυδάκια - σπαράγγια.
- Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε στη σος τα ψιλοκομμένα αρωματικά φυτά και ανακατέψτε καλά.
Στήσιμο πιάτου
Τοποθετήστε τις κορυφές από τα σπαράγγια σε ένα πιάτο και σκεπάστε τις με τη σος.