Τι έχουμε:
- 1 κιλό σπαράγγια
- 2 κουταλάκια αλάτι
- 1 κουταλιά ζάχαρη
Για τη σος Ολλαντέζ:
- 3/4 φλιτζανιού βιτάμ, λιωμένο
- 2 κουταλιές ξίδι
- 2 κουταλιές νερό
- 3 κρόκους αβγών
- 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- λίγο πιπέρι καγιέν
Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε το 1/4 από το σκληρό μέρος κάθε σπαραγγιού, κόβουμε ένα εκατοστό από το κάτω μέρος, τα ξεπλένουμε και τα δένουμε σε δεματάκια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα δεματάκια των σπαραγγιών σε όρθια θέση και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25-30 λεπτά.
Οσο βράζουν τα σπαράγγια, ετοιμάζουμε τη σος.
Βράζουμε σε μπεν μαρί το ξίδι με το νερό και όταν το μείγμα μειωθεί κατά το ήμισυ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια ξαναβάζουμε το ξίδι σε μπεν μαρί, προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, το αλάτι, άσπρο πιπέρι και λίγο πιπέρι καγιέν, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να γίνει κρεμώδης.
Φροντίζουμε το νερό του μπεν μαρί να μην είναι βραστό, προσθέτοντας λίγο κρύο νερό αν χρειαστεί.
Βγάζουμε το μείγμα από το μπεν μαρί, προσθέτουμε σιγά-σιγά τo λιωμένo βιτάμ ανακατεύοντας συνέχεια και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
Βγάζουμε τα σπαράγγια από την κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε αμέσως με τη σος Ολλαντέζ.
Συμβουλή
Τη σος Ολλαντέζ τη σερβίρουμε χλιαρή και όχι καυτή.
Το κατάλληλο κρασί Αθήρι.