Ρυζόγαλο του ταψιού με πορτοκάλι

01.10.2008
Ενα διαφορετικό έδεσμα

Τι έχουμε:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 1/2 φλιτζ. ρύζι
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κρόκους αβγού
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για το άλειμμα του ταψιού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά το ρύζι με άφθονο νερό, και το στραγγίζουμε. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το ρύζι με το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Μόλις πάρουν μια βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατόπιν, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει λίγο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρι τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αφού κρυώσει το ρύζι ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αλείφουμε ένα ταψί με το ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα το ρυζόγαλο.

Βάζουμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, έως ότου γκρατιναριστεί και δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια.

Αφού ψηθεί, βγάζουμε το ταψί με το ρυζόγαλο από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε.

Συμβουλή
Πριν το σερβίρουμε, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με λίγη κανέλα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.