Τι έχουμε:
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- 1/2 φλιτζ. αρακά
- 3 κουταλιές ρύζι
- 3 αβγά
- 1 κρεμμύδι
- 6 κουταλιές αλεύρι
- 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
- 1 φλιτζ. γάλα
- 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλιτζ. αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι ελιάς για το τηγάνι
Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου έως ότου ασπρίσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και κρατάμε 1 1/2 φλιτζάνι από τον ζωμό τους σε ένα μπολ να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο τα κόβουμε σε ίνες με τα δάχτυλά μας.
Εν τω μεταξύ βράζουμε το ρύζι με τον αρακά σε ένα κατσαρολάκι με το 1 φλιτζάνι από τον ζωμό κοτόπουλου, ανακατεύοντας, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ και σοτάρουμε το κρεμμύδι, έως ότου χρυσίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια ρίχνουμε το φλιτζάνι με τον ζωμό κοτόπουλου και το γάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ίνες κοτόπουλου, τον αρακά, το ρύζι, 1 αβγό χτυπημένο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε ένα μπολ και αφού κρυώσει το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Στη συνέχεια, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, πλάθουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε μικρά μπαλάκια και τα αλευρώνουμε.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα αβγά σε ένα μπολ με 2 κουταλιές νερό. Σε ένα ρηχό πιάτο απλώνουμε την φρυγανιά. Βουτάμε, μία μία τις κροκέτες στο μπολ με τα αβγά, τις βγάζουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια τις τυλίγουμε στη φρυγανιά.
Τηγανίζουμε τις κροκέτες λίγες λίγες σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι, γυρίζοντάς τες ώστε να χρυσίσουν ομοιόμορφα. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τις κροκέτες ζεστές ή κρύες.
Συμβουλή
Για περισσότερη γεύση και άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε στις κροκέτες κοτόπουλου, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή μοσχοκάρυδο.
Το κατάλληλο κρασί chardonnay.