Παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με βρετανική συνταγή

20.12.2022
Παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα με βρετανική συνταγή
Μια σπιτική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι εύκολη στην παρασκευή της και είναι ένα πλούσιο, φρουτώδες επιδόρπιο. Ένα εορταστικό κλασικό γλυκό για τα Χριστούγεννα και ιδιαίτερα αν το ετοιμάσεις με την παραδοσιακή βρετανική συνταγή

Συστατικά

Για την πουτίγκα

  • 50 γρ αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
  • 2 μεγάλα μήλα
  • 200γρ ζαχαρωμένη φλούδα εσπεριδοειδών (σε μεγάλα κομμάτια) ή όλο κίτρο αν το βρεις
  • 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο (θα χρησιμοποιήσεις τα τρία τέταρτα)
  • 1 κιλό σταφίδες
  • 140 γρ αλεύρι απλό
  • 100 γρ φρέσκια λευκή τριμμένη φρυγανιά
  • 100 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη, θρυμματισμένη αν φαίνεται σαν σβόλος
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή brandy
  • 250 γρ βούτυρο, βγαλμένο κατευθείαν από το ψυγείο

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για τις γιορτές -και όχι μόνο

Για το κονιάκ και το βούτυρο τζίντζερ

  • 175 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή brandy
  • 2 κομμάτια φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και θερμίδες: Για να ξέρεις τι να... τσιμπήσεις

Εκτέλεση

ΒΗΜΑ 1

Ετοίμασε τα πάντα για την πουτίγκα. Χοντροκόβεις τα αμύγδαλα. Καθαρίζεις, ξεφλουδίζεις και ψιλοκόβεις τα μήλα. Ακόνισε το μαχαίρι σου και ψιλόκοψε τις ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών (Μπορείς να ψιλοκόψεις τα αμύγδαλα και τα μήλα σε ένα μούλτι, αλλά η φλούδα πρέπει να βγει με το χέρι). Τρίψε τα τρία τέταρτα του μοσχοκάρυδου (ακούγεται πολύ αλλά είναι σωστή η δοσολογία).

ΒΗΜΑ 2

Ανακατεύεις σε ένα μεγάλο μπολ τα αμύγδαλα, τα μήλα, τις ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, το αλεύρι, την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα αυγά και προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή brandy.

ΒΗΜΑ 3

Κρατώντας το βούτυρο στο περιτύλιγμά του, τρίψε το ένα τέταρτο στο μπολ και ανακάτεψέ τα όλα μαζί. Επανάλαβε μέχρι να τριφτεί όλο το βούτυρο και στη συνέχεια ανακάτεψε για 3-4 λεπτά – το μείγμα είναι έτοιμο όταν καθίσει ελαφρά μετά από κάθε ανακάτεμα. Ζήτα από την υπόλοιπη οικογένεια να ανακατεύει επίσης και να κάνουν όλοι μια ευχή.

ΒΗΜΑ 4

Βουτύρωσε γενναιόδωρα δύο μπολ των 1,2 λίτρων και βάλε λαδόκολλα στον πάτο του καθενός. Τοποθέτησε το μείγμα της πουτίγκας. Κάλυψε με μια διπλή στρώση χαρτιού ψησίματος, και φτιάξε πτυχώσεις για να το διευκολύνεις να διογκωθεί και μετά δέσε με σπάγκο (κράτα το χαρτί στη θέση του με ένα λαστιχάκι ενώ το δένεις). Κόψε το χαρτί που περισσεύει.

ΒΗΜΑ 5

Τώρα τοποθέτησε σε κάθε μπολ ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου και φέρε τις άκρες πάνω από την κορυφή, στη συνέχεια βάλε ένα άλλο φύλλο αλουμινόχαρτο από πάνω και κατέβασε το από κάτω για να κάνεις μια διπλή συσκευασία (αυτό κάνει τις πουτίγκες αδιάβροχες). Δέσε με περισσότερο κορδόνι και φτιάξε μια λαβή για εύκολo σήκωμα μέσα και έξω από το τηγάνι.

ΒΗΜΑ 6

Βράσε ή μαγείρεψε τις πουτίγκες στον ατμό για 8 ώρες, συμπληρώνοντας με νερό όσο χρειάζεται. Βγάλε τις από την κατσαρόλα και άφησε να κρυώσουν όλο το βράδυ. Όταν κρυώσουν, πέταξε τα περιτυλίγματα και τύλιξε ξανά σε νέα λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και κορδόνι. Φύλαξε τις σε δροσερό και στεγνό μέρος μέχρι τα Χριστούγεννα.

ΒΗΜΑ 7

Για να φτιάξεις το βούτυρο με το κονιάκ, κάνε κρέμα το βούτυρο με το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη. Χτύπα σταδιακά το κονιάκ ή το brandy και το ψιλοκομμένο τζίντζερ. Βάλε σε ένα μικρό μπολ, τρίψε το επάνω μέρος και βάλε το στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί για μια εβδομάδα στο ψυγείο.

ΒΗΜΑ 8

Ανήμερα των Χριστουγέννων βράσε το ή βάλε το στον ατμό για μία ώρα, ξετύλιξε και άδειασε το περιέχομενο. Για να πάρει φωτιά, ζέστανε 3-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ σε ένα μικρό τηγάνι, και ρίξτο πάνω από την πουτίγκα.