Η συνταγή για τις καλύτερες πατάτες φούρνου

09.10.2022
Η συνταγή για τις καλύτερες πατάτες φούρνου
Οι πιο ονειρεμένες ψητές πατάτες, με κρεμώδες εσωτερικό και πολύ τραγανό εξωτερικό

Για τις πιο ονειρεμένες ψητές πατάτες — με κρεμώδες εσωτερικό και πολύ τραγανό εξωτερικό — ακολούθησε αυτή την κλασική μέθοδο ψησίματος καθαρισμένων πατατών σε ίσα μέρη ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ζωμό κοτόπουλου. Οι πατάτες απορροφούν το γευστικό υγρό, αφήνοντας το εσωτερικό να παραμείνει τρυφερό ενώ το εξωτερικό είναι τραγανό στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου.

Σπανακόπιτα στο τηγάνι

Συστατικά (6 μερίδες)
½ φλιτζάνι ζωμό κότας ή νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (από 3 έως 4 μεγάλα λεμόνια)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι kosher
6-7 μεγάλες πατάτες, ξεφλουδισμένες και στη συνέχεια κομμένες στη μέση κατά μήκος και σταυρωτά
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη (προαιρετικά)
Νιφάδες αλατιού και μαύρο πιπέρι, για το σερβίρισμα

Ριζότο πράσου με μπιζέλια και πανσέτα

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα ταψί με φύλλο, ανακάτεψε το ζωμό κοτόπουλου, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το αλάτι kosher. Ρίξε τις πατάτες στο υγρό για να καλυφθούν και, στη συνέχεια, τακτοποίησε τις σε ομοιόμορφη στρώση, με τις κομμένες πλευρές προς τα κάτω. Πασπάλισε τη ρίγανη πάνω από τις πατάτες, αν χρησιμοποιείς.

Ψήσε τις πατάτες, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές από πάνω, για 55 με 60 λεπτά. Πασπάλισε με νιφάδες αλάτι και μαύρο πιπέρι.