Συστατικά
- 1 1/3 φλιτζάνια ζεστό νερό
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστούν περισσότερα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, (θα χρειαστείς λίγο ακόμα για να ραντίσεις στο τέλος)
- 1/2 φλιτζάνι ρόκα ή 4-5 φέτες μορταδέλα
- Θαλασσινό αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, ρίξε το ζεστό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά και άφησε το μίγμα να καθίσει για 8 έως 10 λεπτά, έως ότου γίνει αφρώδες και αρωματικό. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή και ζωντανή.
- Στο μπολ ενός μίξερ με το γάντζο ζύμης, ρίξε το αλεύρι, το αλάτι, 1/2 φλιτζάνι (120 ml) ελαιόλαδου και το μείγμα της ζύμης που έφτιαξες και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιθεί συνέχισε με το μίξερ για 2 έως 3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου η ζύμη γίνει λεία και μαλακή. Πρόσθεσε λίγο περισσότερο αλεύρι εάν η ζύμη κολλάει.
- Μετάφερε τη ζύμη σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε δύο ή τρεις φορές περισσότερο, προσθέτοντας και πάλι λίγο αλεύρι εάν χρειαστεί. Κάλυψε το εσωτερικό ενός μεγάλου μπολ με λάδι. Βάλε τη ζύμη στο μπολ και κάλυψέ το με μια πετσέτα κουζίνας. Σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας σου, άφησε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος, τουλάχιστον για μια ώρα.
- Κάλυψε το εσωτερικό ενός ταψιού (46 x 33 εκ.) με το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι (120 ml) ελαιόλαδο - αυτό το λάδι δημιουργεί την τραγανή κρούστα του ψωμιού. Βάλε τη ζύμη στο φύλλο ψησίματος και πίεσε τη ζύμη σε όλες τις άκρες του ταψιού. Καθώς το κάνεις αυτό, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να φτιάξεις μικρές τρύπες στη ζύμη - αυτό δίνει στη focaccia την αφράτη εμφάνιση της. Εάν δεν κάνεις αυτό το βήμα, η focaccia σου θα είναι επίπεδη και ομαλή.
- Τώρα άφησε τη ζύμη σου να ξεκουραστεί. Θέλεις η ζύμη σου να μεγαλώσει ξανά και να γίνει διπλάσια. Άφησέ τη για άλλη μια ώρα.
- Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προθέρμανε το φούρνο στους 220 ° C.
- Πασπάλισε την κορυφή του ψωμιού με ψιλοκομμένη ρόκα ή βάλε φέτες μορταδέλας και θαλασσινό αλάτι και ψέκασε λίγο περισσότερο ελαιόλαδο στην κορυφή (αν θες μπορείς επίσης να βάλεις κάτω από την ρόκα τη μορταδέλα) .Ψήσε μέχρι να ροδίσει, 25 έως 30 λεπτά. Βγάλε τη από το φούρνο και αφήσε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψεις και τη σερβίρεις.