Φέτος φτιάξε τσουρέκι μόνη σου: Ιδού η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή

23.04.2021
Φέτος φτιάξε τσουρέκι μόνη σου: Ιδού η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή
Μην το φοβάσαι. Απλό δεν είναι, όμως εμείς σου δίνουμε μια συνταγή που θα σε κάνει να δεις το τσουρέκι διαφορετικά. Με ελάχιστο ζύμωμα και έξυπνα μυστικά, το φετινό τσουρέκι θα γίνει αφράτο, φουσκωτό και πεντανόστιμο, μας λέει ο σεφ Τάσος Αντωνίου και ανοίγει τα... χαρτιά του.

Μεγάλος μπελάς το τσουρέκι. Έτσι ακούς εδώ και χρόνια. Μπορεί όμως και να μην είναι. Ο Τάσος Αντωνίου μοιράζεται τα μυστικά του για μια εκδοχή που δεν είναι τόσο μπελαλίδικη όσο άλλες και εγκυάται την ίδια επιτυχία.

20 λεπτά προετοιμασία, και 45 λεπτά ψήσιμο, διαβάζουμε στην περιγραφή της συνταγής στο mamapeinaogr

Ιδού και καλό Πάσχα

Υλικά

  • 1.400 γραμμάρια αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο
  • 1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
  • 2 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού κακουλέ σε σκόνη
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα
  • αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά, χτυπώντας ταυτόχρονα με το σύρμα ή με αυγοδάρτη.
  • Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35°C, δηλαδή προσέχουμε το μείγμα για τσουρέκια να μην είναι ούτε καυτό ούτε κρύο.

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα.
  • Πρόσθετουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά και δουλεύουμε τη ζύμη με το γάντζο.
  • Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και μόλις αναμειχτούν συνεχίζουμε σε δυνατή ταχύτητα.
  • Τα υλικά πρέπει να ενωθούν πολύ καλά μεταξύ τους, επομένως χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά.
  • Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι σφιχτή και έχει σχηματίσει μία μπάλα γύρω από τον γάντζο.
  • Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και πρέπει να είναι αφράτη και βουτυράτη.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη για τσουρέκια σε λεκάνη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο, από 45 λεπτά έως 1 1/2 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου.
  • Η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά όταν την πιέσουμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα παραμένει.

  • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας ώστε η ζύμη να μην κολλήσει.
  • Αφού φουσκώσει, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε απαλά, ίσα να ξεφουσκώσει λίγο.
  • Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια ώστε να φτιάξουμε τρία μέτρια τσουρέκια.
  • Στη συνέχεια κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
  • Τα ρολάρουμε ώστε να γίνουν ομοιόμορφα και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Μπήγουμε την ένωση της κοτσίδας κάτω από το τσουρέκι.
  • Ομοίως φτιάχνουμε και τα άλλα δύο τσουρέκια.
  • Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με λαδόκολλα.
  • Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν ξανά. Τ
  • α σκεπάζουμε με πετσέτες για να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο κοντά σε ζεστό σημείο, για περίπου 45 λεπτά.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα.
  • Όταν φουσκώσουν, χτυπάμε σε μπολ ένα αυγό με νερό και ζάχαρη και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
  • Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για άλλα 15 λεπτά γιατί με το αυγό συρρικνώνονται ελαφρώς.
  • Όταν είναι έτοιμα, τα ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Tips
Αφού ψηθούν τα τσουρέκια, μπορούμε να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.