1. Φρέσκα λαχανικά μόνο
Φρόντισε να χρησιμοποιείς λαχανικά εποχής και όσο πιο φρέσκα γίνεται. Η γεύση αλλά και η ποιότητά τους είναι σίγουρα καλύτερη. Για την ποικιλία μάλιστα μπορείς να αναμιγνύεις λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων ή υφής και να αλλάζεις κάθε φορά, για ποικιλία στη γεύση αλλά και την όψη. Μην αμελείς όμως αν τα καταναλώνεις πριν χαλάσουν γιατί είναι κρίμα να πετάς φαγητό, έτσι κι αλλιώς!
Διάβασε επίσης: Βελουτέ σούπα καρότου - Ό,τι πρέπει για την εποχή!
2. Προσοχή στο... νερό
Τα λαχανικά χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο, είναι γνωστό. Αυτό που κανείς δεν υπολογίζει σωστά όμως είναι το στέγνωμα και τη σημασία του. Πλένεις τα λαχανικά, εντάξει, όμως αν δεν τα στραγγίσεις καλά από τα νερά, το όποιο ντρέσινγκ δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που θέλεις ενώ τα ίδια τα λαχανικά θα είναι σα λασπωμένα! Για καλύτερο στραγγισμα υπάρχουν ειδικά σκεύη στο εμπόριο που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη δουλειά πιο εύκολα.
3. Το κόψιμο έχει σημασία
Μαρούλια, σαλάτες και άλλα πράσινα λαχανικά κόβονται συνήθως με το χέρι ενώ για τα άλλα, τα πιο σκληρά λαχανικά καλό είναι να χρησιμοποιείς μαχαρί ή τον τρίφτη.
4. It' s all about timing
Ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην προετοιμασία της σαλάτας όσο και στο σερβίρισμά της. Αν δηλαδή ετοιμάσεις μια σαλάτα με όλα τα υλικά πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θέλεις να τη σερβίρεις τότε το αποτέλεσμα είναι σίγουρα απογοητευτικό. Μπορείς φυσικά να ετοιμάσεις από πιο νωρίς τα υλικά σου, όμως άφησε το dressing για το τέλος. Η διαφορά θα είναι τεράστια.
Αυτό το διάβασες; Πώς μπορείς να ξεφλουδίσεις ένα αβοκάντο και 3 κόλπα για να μη μαυρίσει
5. Δώσε boost στη γεύση
Αν είσαι του.. κλασικού, ένας απλός συνδυασμός ελαιόλαδου με λεμόνι ή ξύδι, ανάλογα τη σαλάτα, αρκεί. Από εκεί και πέρα όμως, μπορείς να "παίξεις" σε πολλά ταμπλό. Το ξύδι για παράδειγμα μπορεί να είναι μπαλσμάμικο (μαύρο ή λευκό), μπορεί να είναι μηλόξιδο κοκ. Μπορείς να προχωρήσεις σε ένα dressing με βάση τη μουστάρδα, ή το γιαούρτι και να προσθέσεις διάφορα ε φρεσκοκομμένα μυρωδικά, όπως βασιλικός, δεντρολίβανο, δυόσμος, θυμάρι, φασκόμηλο ή μείγματα αυτών, καθώς και μπαχαρικά, π.χ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο, πάπρικα, κάρι. Θα την απογειώσεις τη σαλάτα... Είναι σίγουρο..