Γιορτινή γαλοπούλα

27.12.2016

Υλικά

Για τη μαρινάδα: - 4 λίτρα νερό - 2 λεμονια κομμένα στη μέση - 4 φύλλα δάφνης - 1 μάτσο μαϊντανό - 2 κ.σ. θυμάρι ξερό - 5 κ.σ. μέλι - 200γρ. αλάτι χοντρό - 8σκελίδες σκόρδο σπασμένες - 4κ.σ. κόκκους μάυρου πιπεριού

Για τη γαλοπούλα: - 1 γαλοπούλα

- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4 - 1 πράσινο μήλο κομμένο στα 4 - 7-8 κλ. θυμάρι

- 3 σκ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες

- 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο - αλάτι-πιπέρι - 250γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Για την γέμιση: - 150γρ. αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα - 100γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα - 100γρ. καρύδια χοντροκομμένα - 3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα - 150γρ. βούτυρο - 1σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο - 10 κλ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα - 500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο - 100 ml. νερό

- αλάτι-πιπέρι - πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια

Eκτέλεση για τη γαλοπούλα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα, τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος. Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γαλοπούλα. Πρέπει το υγρό να καλύπτει τελείως τη γαλοπούλα. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια μέρα.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και με ένα χαρτί κουζίνας αρχίζουμε και σκουπίζουμε τη γαλοπούλα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη γαλοπούλα στο πάνω μέρος του ψυγείου ξεσκεπαστεί ώστε να ξεραθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο. Ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεχτικά με τα χέρια. Σ' ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι , το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της.

Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι και πιπέρι την κοιλιά της γαλοπούλας, προσθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι, τη δάφνη και δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της γαλοπούλας.

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.

Εκτέλεση για τη γέμιση:

Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι. Μόλις καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ψωμί και το μαγειρεύουμε μέχρι να πα΄ρει χρυσαφί χρώμα στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε ελάχιστα και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα. -