Λεμονάτος μπακαλιάρος με πουρέ αρακά και βασιλικό από τον Ηλία Μαμαλάκη

08.11.2016

Για 4 άτομα

  • 4 μικρά τσαμπάκια από ντοματίνια cherry
  • 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια και επιπλέον χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κιλό αρακά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ τσαγιού φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • Αλάτι, πιπέρι

Ψήνετε το ψάρι. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Στρώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί σ’ ένα ταψάκι, τοποθετείτε τα τσαμπάκια από τα ντοματίνια, τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, τα αλατίζετε ελαφρά και τα φουρνίζετε για 5 λεπτά, μέχρις ότου η εξωτερική σάρκα από τα ντοματίνια να είναι μαλακή. Κατόπιν βάζετε από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Ραντίζετε και πάλι το ψάρι με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Βάζετε από πάνω και το ξύσμα από το λεμόνι. Ψήνετε για 8 με 9 λεπτά ακόμη μέχρι το ψάρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε το ψάρι και τα ντοματίνια από το φούρνο.

Ετοιμάζετε τον πουρέ. Βράζετε τον αρακά και τον σουρώνετε . Τον αδειάζετε σε μία λεκάνη, προσθέτετε ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μισό βασιλικό, το χυμό λεμονιού και τον ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνετε το μίγμα στο μπλέντερ του μίξερ σας μισό-μισό. Τον δουλεύετε μέχρι να γίνει ένας πηκτός πουρές. Δοκιμάζετε για το αλάτι και αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο.

Τοποθετείτε σε κάθε πιάτο λίγο από τον πουρέ αρακά και από πάνω βάζετε το φιλέτο του μπακαλιάρου. Διακοσμείτε με τα ψημένα τσαμπάκια από τα ντοματίνια, τον υπόλοιπο βασιλικό ψιλοκομμένο και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά; Πρωτίστως να είναι βιώσιμα. Μάθε περισσότερα στον οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.