Μπορείτε να απολαύσετε τη μυζήθρα μόνη της ή με ψωμί, πασπαλισμένη με κανέλα και μέλι ή ζάχαρη, να συνοδεύσετε τα φρούτα σας, να γαρνίρετε τις σαλάτες σας, να την κάνετε γλυκό, όπως τάρτα ή cheesecake. Μην το σκέφτεστε άλλο. Φτιάξτε σήμερα κιόλας ελαφριά & γευστική μυζήθρα με τη δική σας υπογραφή και απολαύστε ένα εύκολο, υγιεινό σνακ κάθε στιγμή της ημέρας.
Τι θα χρειαστείτε
- 2 lt γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 φλ. του καφέ ξίδι
- Αλάτι χοντρό
- Μυρωδικά της αρεσκείας σας
- Ένα κομμάτι τουλπάνι ή πολύ πυκνό τούλι
Βάζετε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει το ραντίζετε με το ξίδι. Κλείνετε τη φωτιά, αλλά αφήνετε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για 4 λεπτά ακόμη. Κατόπιν την αποσύρετε. Αφήνετε λίγο ακόμη και το γάλα «κόβει». Σε δεύτερη κατσαρόλα απλώνετε το τουλπάνι και το στερεώνετε στο χείλος της με λάστιχο. Ρίχνετε μέσα στο τουλπάνι το κομμένο γάλα, προσθέτετε μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο κ.λπ.). Πιάνετε και δένετε τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος και σφίγγετε. Αφήνετε να στραγγίσει για 2 ώρες μέσα σε σουρωτήρι, δίνοντάς του το σχήμα που θέλετε – κατά προτίμηση μπάλα πλακέ. Απλώνετε σε ένα ταψί χονδρό αλάτι. Βγάζετε με προσοχή τη μυζήθρα από το τουλπάνι και την τοποθετείτε στο ταψί. Σκεπάζετε με σήτα και αφήνετε τη μυζήθρα για 1-2 μέρες, μέχρι να σκληρύνει, γυρνώντας τη συχνά. Τη διατηρείτε στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη.
Tips:
Ένα μυρωδικό που ταιριάζει πολύ με τη μυζήθρα είναι ο άνηθος.
Τη διατηρείτε στο ψυγείο ολόκληρη και όχι τριμμένη γιατί ξεραίνεται και χάνει τα αρώματά της.
Και μια υπέροχη συνταγή!
Τάρτα με μυζήθρα και καππαρόφυλλα
Υλικά για 4 άτομα:
Για τη ζύμη
- 325 γρ. αλεύρι
- 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
- 1 αβγό
- 30 γρ. νερό κρύο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 5 τομάτες μικρές και σφιχτές, κομμένες σε ροδέλες
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- Μυζήθρα περίπου 2 φλιτζάνια του τσαγιού
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Καππαρόφυλλα σε βάζο (από το σούπερ μάρκετ)
Εκτέλεση
Στο μίξερ αναμειγνύετε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βάζετε το αβγό και το νερό και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα. Βάζετε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγετε με τον πλάστη σχηματίζοντας ένα φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου. Στρώνετε τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόβετε ό,τι περισσεύει. Σκεπάζετε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος και ρίχνετε μέσα φασόλια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνετε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια. Βάζετε πάνω στη μισοψημένη ζύμη τις τομάτες κομμένες σε ροδέλες, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το πιπέρι και τη μυζήθρα και την ψήνετε για ακόμη 5 λεπτά. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, ρίχνετε τα καππαρόφυλλα και ψήνετε άλλα 5 λεπτά. Σερβίρεται κρύα και ζεστή.
AΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 161
Update: Οκτώβριος 2016