ΥΛΙΚΑ (για 2-3 βάζα 1 λίτρου)
• 12 πορτοκάλια
• 6 περγαμόντα
• 3 κιλά ζάχαρη
• 1 λεμόνι (τον χυμό του)
• 2 φύλλα αρμπαρόριζας ή λουίζας
• 2 ξυλαράκια κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα περγαμόντα, τα κόβουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια. Τα βράζουμε (με το φλούδι) σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει για 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με καυτό νερό και τα βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Οσα φλιτζάνια πολτό έχουμε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν θέλουμε η μαρμελάδα να γίνει πολύ γλυκιά, μειώνουμε τη ζάχαρη κατά 1 φλιτζάνι. Ρίχνουμε τον πολτό πορτοκαλιών σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, προσθέτουμε από πάνω τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Οταν λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Για επιπλέον άρωμα, προσθέτουμε τα 2 φύλλα αρμπαρόριζας ή λουίζας και τα 2 ξυλαράκια κανέλα.
Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας
Συνταγές από το Cook Book