Δροσίσου με γκασπάτσο!

08.06.2016
Καθώς η ζέστη απλώνεται σε όλη τη Μεσόγειο, οι ανάγκες του οργανισμού μας προστάζουν φαγητό δροσερό, εύγεστο, εύπεπτο, εύκολο στην προετοιμασία και βασισμένο στα υλικά της εποχής. Και οι Ισπανοί μάς προτείνουν gazpacho ή αλλιώς τη δική τους εκδοχή της χωριάτικης!

Πριν βιαστείς να πεις «Κρύα σούπα; Αηδία!», δοκίμασε πρώτα το gazpacho. Νιώσε το υπέροχο κρεμώδες πάντρεμα των λαχανικών να χαϊδεύει τον ουρανίσκο σου, να σβήνει τη δίψα σου και να δροσίζει όλο το «είναι» σου μέσα στη ζέστη. Στο κάτω-κάτω κάτι ξέρουν και οι Ισπανοί από ζέστη, εμπιστεύσου τους!

Gazpacho

(γκαθπάτσο, όπως το λένε οι Ισπανοί)

Υλικά:

200 γρ. ψίχα λευκού ψωμιού

1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες

1 αγγούρι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κρεμμύδι

2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές

7 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1½ κ.σ. παγωμένο νερό

1-2 κ.σ. ξίδι καλής ποιότητας

2 φλιτζάνια κρύο νερό

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζεις τις ντομάτες: τις χαράζεις σε σταυρό στο κάτω μέρος και τις βουτάς σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα, ώστε να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Αφαιρείς τα κουκούτσια και τις κόβεις κυβάκια. Βάζεις το ψωμί να μουλιάσει σε παγωμένο νερό για 20’. Κόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.
  2. Ξεφλουδίζεις το αγγούρι και με ένα κουτάλι αφαιρείς προσεκτικά τα σπόρια από το εσωτερικό του. Το κόβεις σε μικρότερα κομμάτια.
  3. Καθαρίζεις τις πιπεριές, αφαιρείς τους σπόρους και τις κόβεις σε μικρότερα κομμάτια. Στύβεις το ψωμί να βγάλει τα πολλά υγρά του και το βάζεις στο μπλέντερ.
  4. Βάζεις όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ, προσθέτεις το νερό και τα άλλα υγρά και τα αλέθεις σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 3’, ώσπου να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζεις και αν χρειάζεται διορθώνεις τη γεύση με ξίδι, αλάτι, πιπέρι. Το βάζεις στο ψυγείο να παγώσει καλά. Σερβίρεις είτε σε ποτήρι σαν δροσιστικό ρόφημα είτε στο πιάτο σαν ελαφριά δροσερή σούπα τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

Μικρά & σημαντικά

  • Σερβίρεις τη σούπα gazpacho μαζί με πιπεριές κομμένες σε κυβάκια, αγγούρι, ψιλοκομμένες ελιές, κρουτόν, φυλλαράκια δυόσμου, μπακαλιάρο ή λεπτές φέτες Jamon Iberico, κομματάκι τυρί manchego, σταφύλια, κριτσίνια σε μικρά πιατάκια, ώστε ο καθένας να προσθέσει ό,τι και όσο του αρέσει.
  • Το μυστικό της επιτυχημένης gazpacho είναι η ποιότητα των υλικών, ειδικά της ντομάτας, που πρέπει να είναι ώριμη και του ελαιόλαδου που πρέπει να είναι έξτρα παρθένο. Ο ρόλος του ψωμιού επίσης είναι σημαντικός, καθώς δίνει στη σούπα τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή της.
  • Παραλλαγές της gazpacho γίνονται επίσης χρησιμοποιώντας αντί για ντομάτες άλλα λαχανικά ή ακόμα και φρούτα, όπως π.χ. αβοκάντο, αγγούρι ή πεπόνι.
  • Υπάρχει επίσης η εκδοχή του πράσινου γκασπάτσο –που βασίζεται σε φυλλώδη λαχανικά– καθώς και του λευκού (ajo blanco), που βασίζεται σε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, ψωμί, νερό και σταφύλια, καθώς και της Μάλαγας που αντί για ντομάτα έχει αγγούρι, ξινή κρέμα, γιαούρτι, σκόρδο και ζωμό κοτόπουλου.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 151

Update: Ιούνιος 2016.