ΥΛΙΚΑ
• 6 μελιτζάνες
• 6 ντομάτες
• 6 πιπεριές
• 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
• 4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 3/4 φλιτζανιού σταφίδες μαύρες
• 3/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
• 2 φλιτζάνια λάδι
• 18 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα
• 2 x 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
• λίγη ζάχαρη
• αλάτι, πιπέρι
EΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τα λαχανικά κάνοντας ένα καπάκι. Αφαιρούμε με κουτάλι τη σάρκα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και την ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο εσωτερικό των λαχανικών και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί για να βγάλουν τα υγρά τους. Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το 1 φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της τριμμένης ντομάτας, το ρύζι, τα μυρωδικά και, τέλος, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. Στρώνουμε τα λαχανικά στο ταψί. Ρίχνουμε από μία πρέζα ζάχαρη στο καθένα και τα γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 περίπου.
Τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα λαδιού και τριμμένης ντομάτας.
Αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά.
Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας
Συνταγές από το Cook Book