Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εφευρέθηκε στη Γαλλία περί τον 19ο αιώνα και μάλλον πήρε το όνομά της από το γνωστό steak tartar, λόγω της συνάφειας των συστατικών που χρησιμοποιούνται σ’ αυτή, όπως μαϊντανός, κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί και κάπαρη. Μία θεωρία που λέει ότι συνόδευε ως σάλτσα το steak tartare, μου φαίνεται γαστρονομικά περίεργη, δεδομένου ότι μια σάλτσα θα πρέπει να έχει συμπληρωματικά και όχι συναφή γευστικά στοιχεία με το βασικό φαγητό. Aλλά μεταξύ μας, δεν αξίζει να αναλώσω περισσότερη ενέργεια στην ιστορική έρευνα.
Γνώρισα τη σος ταρτάρ περιέργως στην Νέα Υόρκη, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής το 82, καθότι δίπλα στο σπίτι μου είχε ένα φαστφουντάδικο με fish & chips American style, το οποίο συνόδευε κάτι τηγανιτές κροκέτες ψαριού με αυτή τη μαγική σάλτσα. Παλιά το ίδιο έκανε και το Mc Donalds. Υποθέτω αν έτρωγα τώρα απ’ την ίδια ταρτάρ θα με έπιανε η ψυχή μου. Και το στομάχι μου επίσης. Αλλά για τότε ήταν γκουρμεδιά περιωπής!
Από τότε κύλησε πολύ κρασί στ’ αυλάκι και δοκίμασα ταρτάρ σε συνθήκες πραγματικά γκουρμέ ανά την Ευρώπη, σχεδόν πάντα σε ψαροφαγία και έτσι την λάτρεψα.
Τα τελευταία χρόνια την κάνω σπίτι κάθε φορά που φτιάχνω ψητό ψάρι γιατί πραγματικά λατρεύω την οξύτητά της στο συνδυασμό. Και με πατάτες τηγανιτές. Και με καπνιστό σολομό. Α! και σε σάντουϊτς. Mε ψητό κρέας rare, το είπα;
Εντάξει, είναι φανερό ότι μου πάει πολύ η σος ταρτάρ και τη βρίσκω και εξαιρετικά εύκολη σάλτσα στη παρασκευή. Είδικά όταν έχεις ήδη φτιάξει σπιτική μαγιονέζα, που δείξαμε σε παλαιότερο άρθρο και είναι μόνο 4’ υπόθεση. Εδώ προσθέστε άλλα 2’-3’ για να κόψετε τα υλικά και να τ’ ανακατέψετε με τη μαγιονέζα. That’s IT!
Δες τη συνταγή (υλικά & εκτέλεση βήμα - βήμα) στην επόμενη σελίδα
Υλικά (για ένα φλιτζάνι σάλτσα)
200 ml. σπιτική μαγιονέζα (δες τη συνταγή εδώ)
2 κ.σ. κάπαρη
7-8 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. φιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
Προαιρετικά και μόνον, θα μπορούσατε να προσθέσετε τα εξής (εγώ δεν τα βάζω, αλλά μπορεί να σας αρέσουν):
- λίγες σταγόνες Worcestershire sauce
- ½ κ.γ. έξτρα καυτερή μουστάρδα (English mustard)
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- ¼ κ.γ. φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο (όχι πολύ, γιατί καπελώνει τις γεύσεις)
Παρασκευή:
1. Ξεπλύνετε τη κάπαρη και το αγγουράκι σε τρεχούμενο νερό.
2. Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά.
3. Ανακατέψτε τα με τη μαγιονέζα.
4. Βάλτε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον πριν την καταναλώσετε, να δέσουν οι γεύσεις.
Οι αναλογίες των υλικών μπορούν να παίξουν ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο.
Είναι σίγουρο πάντως ότι η γεύση της δικιάς σας, σπιτικής σος ταρτάρ δεν θα έχει σύγκριση με οποιαδήποτε του εμπορίου ή και εστιατορικές που έχετε δοκιμάσει!
Και είναι πραγματικά τόσο απλή…