10 μυστικά που πρέπει να ξέρεις πριν μαγειρέψεις ζυμαρικά!

28.04.2017
Λέγεται πως είναι από τα πιο εύκολα φαγητά. Νερό στην κατσαρόλα, λίγο αλατάκι κι έτοιμα! Κι όμως για να πετύχει μια μακαρονάδα θέλει τέχνη! Σου δίνουμε τα μυστικά των Ιταλών για να είναι πάντα το αποτέλεσμα όχι απλά ικανοποιητικό αλλά τέλειο!

1. Τα υλικά κάνουν όλη τη διαφορά

Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτό που ξεχωρίζει την τέλεια μακαρονάδα από την λιγότερο καλή είναι τα υλικά! Τα φρέσκα είναι πάντα καλύτερα! Χρξσιμοποίησε φρέσκια ντομάτα αντί για πολτό, φρέσκο βασιλικό και ρίγανη αντί γι΄αποξηραμένα και το αποτέλεσμα θα είναι ανεπανάληπτο κι εκπληκτικό.

2. Φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο είναι το μυστικό

Σπάνια στην ιταλική κουζίνα θα δεις να χρησιμοποιούν βούτυρο. Αυτό που δίνει όλη τη γεύση και την "βουτυράτη" υφή και γεύση στις σάλτσες είναι το λαδάκι ελιάς, αρκεί να μπει στη σωστή στιγμή.

3. Το λεμονάκι πάει παντού

Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, το λεμονάκι ταιριάζει γάντι στα ζυμαρικά γι΄αυτό και οι Ιταλοί το χρησιμοποιούν συχνά, από ένα πιάτο με ραβιόλι και ροκότα, μέχρι τις σάλτσες ντομάτας, το λεμονάκι δίνει οξύτητα και εξισορροπεί τις γεύσεις, ειδικά όταν τα υλικά που χρησιμοποιούμε δεν έχουν αυτό που στη μαγειρική ονομάζουμε ένταση.

4. Το αυθεντικό ιταλικό δεν έχει κοτόπουλο

Έχουμε συνηθίσει να συνδιάζουμε τα ζυμαρικά με κοτόπουλο και συχνά βλέπουμε σε καταλόγους ιταλικών εστιατορίων pasta di pollo. Κι όμως το πιο κλασικό συνοδευτικό των Ιταλών για τα ζυμαρικά δεν είναι το κοτόπουλο αλλά οι κεφτέδες.

5. Τα ζυμαρικά ανακατευόνται με τη σάλτσα πριν το σερβίρισμα: Κανόνας!

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να σερβίρουμε πρώτα τα ζυμαρικά και να περιχύνουμε με τη σάλτσα από πάνω. Μέγα λάθος. Ο σωστός ο Ιταλός ρίχνει τα μακαρόνια μέσα στη σάλτσα, ανακατευεί καλά ώστε να πάρει το ζυμαρικό όλη τη γεύση και το άρωμα και μετά σερβίρει.

6. Αν προσπαθήσεις να φας κάθε τύπο ζυμαρικού θα σου πάρει πολλάαααα χρόνια

Υπάρχουν περίπου 400 είδη ζυμαρικών ανά τον κόσμο! Απίστευτο;

7.Το νερό που χρησιμοποιείς έχει σημασία

Αν και δεν έχει αποδειχτεί λέγεται πως ακόμη και το νερό επηρεάζει τη γεύση του μακαρονιού...

8. Η σάλτσα φτιάχνεται στο νερό που έχουν βράσει τα ζυμαρικά

Με αυτόν τον τρόπο η σάλτσα θα δέσει πιο εύκολα μιας και το νεράκι θα είναι αμυλούχο και η γεύση της θα εμπλουτιστεί.

9.Για να γίνει η σος κρεμώδης θέλει το τυράκι της ή το αυγουλάκι της

Εκτός από το νερό των ζυμαρικών, άλλο ένα κόλπο για πιο πηχτή και μεστή γεύση στη σάλτσα είναι η προσθήκη τυριού ή και... αυγού.. Τυχαία νομίζεις έγινε η καρμπονάρα;

10. Το μυστικό που ξέρει ΚΑΘΕ μακαρονάς: Τα μακαρόνια πετυχαίνουν με... ΑΓΑΠΗ

Αν είσαι μακαρονού, αν λατρεύεις τα ζυμαρικά τότε δύσκολα δε θα πετύχεις την τέλεια συνταγή. Τα μακαρόνια αν γίνονται με μεράκι είναι απλά ανεπανάληπτα.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα