Λίφτινγκ ανανέωσης στο χθεσινό φαγητό!

11.10.2015
Αν έπεσες έξω στους υπολογισμούς σου και αυτά που μαγείρεψες ήταν πολύ περισσότερα από όσα τελικά χρειάστηκες, μην πετάξεις τίποτα! Σου έχουμε δεκάδες δημιουργικές ιδέες για να φτιάξεις καινούρια νόστιμα πιάτα με όσα περίσσεψαν…

«Λίφτινγκ» ανανέωσης στο χθεσινό φαγητό!

Κρύο φαγητό, απλώς ξαναζεσταμένο ή μήπως μεταμορφωμένο σε κάτι διαφορετικό; Η επιλογή ατομική, ο παρανομαστής κοινός: Δεν πετάμε τ-ί-π-ο-τ-α! Μην πετάς λεφτά στα σκουπίδια! Τα φαγητά που περισσεύουν από ένα γεύμα, δεν έχουν υποχρεωτική κατάληξη τον κάδο απορριμμάτων. Τα περισσότερα από αυτά, με την προϋπόθεση ότι τα έχεις συντηρήσει σωστά, μπορούν να «ανακυκλωθούν» και να ξαναχρησιμοποιηθούν σε κάποιο επόμενο γεύμα, να αναμιχθούν με άλλα τρόφιμα, και να «μεταμορφωθούν» σε κάποιο νέο φαγητό, διαφορετικό από το αρχικό κι όχι απλώς ξαναζεσταμένο.

Κεφτεδάκια και μπιφτέκια

  1. Βάλε τα σε κόκκινη σάλτσα και συμπλήρωσε με ρύζι.
  2. Γέμισε σάντουιτς ή ψήσε ψωμάκια και κάνε τα χάμπουργκερ με ντομάτα και μαρούλι.
  3. Φτιάξε σπετζοφάι αντικαθιστώντας τα λουκάνικα με κεφτεδάκια.

Αλλαντικά

  1. Χρησιμοποίησέ τα ως γέμιση σε ομελέτες και κρέπες.
  2. Κάνε πίτσες με πίτα για σουβλάκι ή πίτσα με ζύμη (μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σάλτσα που έφτιαξες για τα μακαρόνια και έμεινε, κομμάτια λαχανικών, τυριά κ.ά.).
  3. Για τα ήδη ψημένα λουκάνικα, φτιάξε σάλτσα ντομάτας και άφησέ τα να βράσουν μέσα στη σάλτσα.
  4. Αν έκοψες μερικές φέτες από το σαλάμι, διατήρησε το υπόλοιπο στο ψυγείο σε αλουμινόχαρτο, αφού αλείψεις με βούτυρο το κομμένο μέρος του.
  5. Εάν έχουν αρχίσει να ξεραίνονται: βγάζεις τα αλλαντικά (γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι κ.ά.) από το ψυγείο και τα αφήνεις για λίγα λεπτά σε μπολ με δροσερό νερό. Κατόπιν τα στραγγίζεις καλά, τα κλείνεις σε αεροστεγές μπολ και τα αποθηκεύεις ξανά στο ψυγείο.

Κιμάς μαγειρεμένος

  1. Φτιάξε σπρινγκ ρόλς, μπουρεκάκια με κιμά και τυρί, κιμαδοπιτάκια με λίγη μπεσαμέλ, πεϊνιρλί ή λαχματζούν (πρόσθεσε σκόρδο, καυτερό πιπέρι, κομμάτια ντομάτας και κουκουρανόσπορο).
  2. Βάλε τον κιμά πάνω σε πίτες για σουβλάκι και ψήσε στο φούρνο.
  3. Συνδύασέ τον με πιλάφι: σοτάρεις μέσα σε τηγάνι άσπρο λάχανο, ρίχνεις τον κιμά, το πιλάφι, 2 αβγά, αλάτι, πιπέρι και το γυρνάς ώσπου να ψηθούν τα αβγά.

Ρεβίθια βρασμένα

  1. Κάνε χούμους: πολτοποιείς τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με ταχίνι και σκόρδο.
  2. Πρόσθεσέ τα σε σαλάτες μαζί με λαχανικά.
  3. Ξαναβράσε τα λίγο και πρόσθεσέ τους λίγο σπανάκι.
  4. Σούρωσε τα ρεβίθια, ανάμειξέ τα με αβγό, αλεύρι και ρίγανη και φτιάξε ρεβιθοκεφτέδες.
  5. Μισό κιλό τρόφιμα και αποφάγια πετάει ο καθένας μας καθημερινά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους θα μπορούσε να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 114

Update: Οκτώβριος 2015.