Μπακλαβάς

02.10.2015
Μπακλαβά, κανταΐφι ή καρυδόπιτα; Κάντε την επιλογή σας από τρεις παραδοσιακές συνταγές για να γλυκάνετε τους φίλους σας με σπιτικά εδέσματα... ψημένα στο ταψί.

Υλικά για 1 ταψί 40x30 εκ. 2

  • 1 κιλό φύλλο Βηρυτού
  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 400 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη, 800 ml νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)

Eκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφού γίνει χλιαρό, αφαιρούμε τον αφρό από πάνω και το μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, αφήνοντας στην άκρη το υπόλειμμα από νερό και γάλα στον πάτο του. Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τα φιστίκια. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα, αλείφοντας ενδιάμεσα με βούτυρο. Κρατάμε και άλλα 5 φύλλα για από πάνω. Ρίχνουμε αμύγδαλα και φιστίκια, βάζουμε 2 βουτυρωμένα φύλλα ακόμα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σκεπάζουμε με τα άλλα 5 φύλλα και βουτυρώνουμε καλά. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 140°C για 1,5 ώρα. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5'. Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον σιροπιάζουμε και τον αφήνουμε να τραβήξει χωρίς να τον σκεπάσουμε.

Συνταγές από το Cook Book