Συνταγή για 4 μερίδες (περίπου 24 κεφτεδάκια)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαραθόσπορο
- χοντρό θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- ξύσμα λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κιλό κιμά γαλοπούλα (κατά προτίμηση σκούρο κρέας)
- 1 αυγό
- 1 κιλό μακαρόνια, μαγειρεμένα λίγο πριν το σερβίρισμα
- 1/4 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, χονδροκομμένα στο χέρι
1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 8 λεπτά.
2. Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει προσθέτουμε το μαραθόσπορο, το σκόρδο και αλάτι και πιπέρι (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι ή κατά προτίμηση). Σοτάρουμε για επιπλέον 3 ή 4 λεπτά.
3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μισό μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Το υπόλοιπο το κρατάμε για τη σάλτσα.
4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και το χυμό τους στο μισό μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε.
5. Για να κάνουμε τα κεφτεδάκια, ρίχνουμε μέσα στο μείγμα που έχουμε βάλει στο μπολ την τριμμένη φρυγανιά, το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
6. Προσθέτουμε τον κιμά γαλοπούλα και το αυγό και πλάθουμε καλά τα υλικά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας και τηγανίζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές λάδι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν.
8. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε στη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας της κατά διαστήματα για να μη κολλήσουν. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά έως και μια ώρα κατά προτίμηση.
9. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε αν χρειαστεί αλάτι - πιπέρι.
Σερβίρουμε με μακαρόνια και βασιλικό.