Έχουμε ήδη δώσει συμβουλές για το πώς θα ξεχωρίσουμε το ώριμο και γλυκό καρπούζι, έχουμε δώσει έξυπνες ιδέες σερβιρίσματος αλλά και ένα απίστευτο τρικ για να προσφέρεις τα κοκτέιλ σου μέσα από μια κανάτα-καρπούζι!
Η αλήθεια είναι πως είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού που σιγά-σιγά αποχωριζόμαστε με το που φθινοπωριάσει. Αυτό που δε γνωρίζαμε - κι ίσως ούτε κι εσύ - είναι πως αυτό το λατρεμένο φρούτο στο παρελθόν - με ιστορικές αναφορές ήδη από το 2.500 πΧ και ρίζες από την αρχαία Αίγυπτο - δεν είχε καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Το καρπούζι του παρελθόντος δεν είχε αυτό το έντονο κόκκινο χρώμα, ούτε την αίγλη του σήμερα. Απίστευτο; Κάνε κλικ στην επόμενη σελίδα και θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Έχουμε και φωτογραφία...
Τόσο το χρώμα όσο και η γεύση του καρπουζιού ήταν εντελώς διαφορετικά στο παρελθόν.
Το έντονο κόκκινο χρώμα - αυτό που πλέον συνηθίζουμε να αποκαλούμε καρπουζί - προέκυψε μετά από επιλεκτική καλλιέργεια και ανθρώπινη παρέμβαση μέσα στους τελευταίους αιώνες ενώ και η γεύση του ήταν λιγότερο γλυκιά και τελείως διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή του φρούτου.
Για να γίνει πιο ελκυστικό στο ευρύ κοινό, οι γεωπόνοι προσπάθησαν να ενισχύσουν το χρώμα του στο εσωτερικό, να το κάνουν περισσότερο ζουμερό και λιγότερο ινώδες, περιορίζοντας το λευκό σαρκώδες τμήμα του, το οποίο πετάμε κατά το καθάρισμα.
Κι όπως φάινεται το γνωστό μας καρπούζι δε θα παραμείνει ίδιο στο μέλλον μιας και οι επιστήμονες του κλάδου συνεχίζουν την έρευνα και τις διασταυρώσεις για να εξαλειφθούν τα ενοχλητικά κουκούτσια.
Για να μη σε αφήσουμε με την απορία, δες πώς ήταν το καρπούζι στον 17ο αιώνα.
Εντελώς διαφορετική η μορφή του καρπουζιού, όπως αυτό απεικονίζεται σε πίνακα του Giovanni Stanchi του 17ου αιώνα. Διαφωνείς;