Το Σύλαμπαμπ (Syllabub) είναι μια παραδοσιακή Βρετανική κρέμα που παίρνει χαρακτήρα από χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι ή λεμόνι), ζάχαρη και ημίγλυκο αλκοόλ. Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι είτε σκέτη, είτε με προσθήκη γευστικών στοιχείων όπως τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και ροδόνερο. Κάποιες φορές όμως σερβίρεται και σε μπολ με φρούτα του δάσους ή φράουλες.
Το Σύλαμπαμπ είναι απ’ τα πιο ιστορικά επιδόρπια στη Βρετανία. Λέγεται μάλιστα ότι πρωτοδημιουργήθηκε όταν άρμεγαν τις αγελάδες σε κουβάδες που περιείχαν κρασί ή μηλόκρασο επί της δυναστείας Tudor. Τότε μάλιστα αποτελούσε επιλογή ως επιδόρπιο σε γιορτές και επίσημες συνάξεις. Στις μέρες μας το Σύλαμπαμπ φτιάχνεται συνήθως με κρασί Marsala ή ημίγλυκο Sherry Pedro Ximénez ή Moscatel και κανονική κρέμα γάλακτος.
Το Σύλαμπαμπ δεν είναι τόσο ένα επιδόρπιο που βρίσκει κανείς σε εστιατόρια στη Βρετανία. Κυρίως σερβίρεται σε σπίτια ως ένα παραδοσιακό και κυρίως εύκολο και γρήγορο γλυκό, με απλά υλικά που συνήθως ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια όταν καλούμε κόσμο σπίτι και δεν έχω χρόνο για πιο περίπλοκες συνταγές καταφεύγω πάντα στη λύση Σύλαμπαμπ.
Και έχω διαπιστώσει ότι όλοι οι Έλληνες ξαφνιάζονται ευχάριστα με το Σύλαμπαμπ, με κύρια σχόλια το πόσο ελαφρύ, δροσερό και γευστικό είναι. Άρα μιλάμε για winner ιδέα σε κάθε περίσταση!
Πέρυσι το καλοκαίρι που είμαστε στο πατρικό μου στην Ουαλία με τα παιδιά του Δημήτρη, η μάνα μου Gillie, σέρβιρε κάποιο βράδυ ένα Syllabub με φρέσκα raspberries απ’ τον κήπο. Και η μικρή Ήβη που γενικώς είναι ιδιότροπη στις επιλογές της, ξετρελάθηκε. Έτσι, φέτος που την ρώτησα τι τούρτα θέλει να της φτιάξω για τα γενέθλιά της η απάντησή της ήταν “Ό,τι θες αρκεί να έχει μέσα τη κρέμα της Τζίλης”.
Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί ποτέ να βάλω Σύλαμπαμπ σε τούρτα με παντεσπάνι και ούτε το είχα δει πουθενά, αλλά αφού χώνεψα την ιδέα της Ήβης, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Έτσι αποφάσισα να προσθέσω και φράουλες ώστε η τούρτα να έχει καλοκαιρινή αίσθηση.
Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό, καθώς το γευστικό σπιτικό μας παντεσπάνι που μοσχομυρίζει βούτυρο, αποτέλεσε βάση για μια γευστική κρέμα με όξινα χαρακτηριστικά και αρώματα γλυκού κρασιού με τη φρεσκάδα της φράουλας να δίνει τον τελικό τόνο.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Πανέυκολη και γρήγορη συνταγή. Σας προτείνω να δοκιμάσετε και την απλή κρέμα Σύλαμπαμπ σερβιρισμένη σε ποτήρι κρασιού, αλλά και την τούρτα που είναι εξαιρετικά εύκολη και βασίζεται στο συνδυασμό της κρέμας με το σπιτικό παντεσπάνι. Η παρασκευή της κρέμας σύλαμπαμπ θα σας πάρει 10 λεπτά και η σύνθεση τηςν τούρτας, εφόσον είναι έτοιμο το παντεσπάνι, άλλα δέκα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα νωρίτερα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο ή με μεμβράνη από πάνω πριν την σερβίρετε.
Υλικά (για 6 άτομα σε ποτήρι ή για μια τούρτα)
300μλ. κρέμα γάλακτος
100 γρ, ζάχαρη1
60 μλ. κρασί Marsala (ή Σαμιώτικο/Λημνιό γλυκό κρασί)
1 κάψουλα βανίλια
Χυμό και ψιλά τριμμένο ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή λεμονιού αν προτιμάτε)
Προαιρετικά, στο σερβίρισμα σε ποτήρι μπορείτε να προσθέσετε, εναλλακτικά:
1 κ.σ. ψιλοκομμένο γλυκό ή ζαχαρωτό τζίντζερ
1 κ.σ. τριμμένα μπισκότα αμαρέτι ή αμυγδαλωτά
φρούτα του δάσους ή φράουλες
Για την τούρτα:
1 σπιτικό παντεσπάνι
300 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες
100 μλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. άχνη ζάχαρης (προαιρετικά)
Στην επόμενη σελίδα η παρασκευή βήμα-βήμα (και με φωτογραφίες)
Παρασκευή:
1. Ξύστε στο λεπτό τρίφτη το εξωτερικό του πορτοκαλιού. Στη συνέχεια κόψτε το και στίψτε το περιεχόμενο.
2. Στο μπολ της κουζινομηχανής σας βάλτε τη ζάχαρη, την κρέμα, το κρασί, την βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα και χτυπήστε τα σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να είναι πηκτή και κρεμώδης.
3. Βάλτε τη κρέμα στο ψυγείο σε μπολ αν είναι να χρησιμοποιηθεί σε τούρτα, ή κατευθείαν στα ποτήρια αν είναι να σερβιριστεί σκέτη. Αφήστε την στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν την χρειαστείτε.
Έξτρα βήματα για την τούρτα
4. Χτυπήστε τη κρέμα με την άχνη ζάχαρης στο μίξερ για ένα λεπτό μέχρι να γίνει σαντιγί. Ανακατέψτε με το ¼ της ποσότητας του Σύλαμπαμπ.
5. Κόψτε το παντεσπάνι σε δύο στρώματα βάζοντας με πολύ προσοχή αιχμηρό μαχαίρι και σηκώστε το χρησιμοποιώντας δεύτερο ή μια μακρυά σπάτουλα, για να μην σπάσει.
6. Απλώστε στο κάτω στρώμα από παντεσπάνι τα ¾ της ποσότητας του Σύλαμπαμπ και στρώστε τη καλά. Προσθέστε τις μισές κομμένες φράουλες.
7. Βάλτε από πάνω, τη δεύτερη στρώση παντεσπάνι και απλώστε το μίγμα Σύλαμπαμπ με τη σαντιγί. Απλώστε από πάνω τις υπόλοιπες φράουλες και βάλτε τη τούρτα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε.