Υλικά
- 2 lt γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 φλ. του καφέ ξίδι
- Αλάτι χοντρό
- Μυρωδικά της αρεσκείας σας
- Ένα κομμάτι τουλπάνι ή πολύ πυκνό τούλι
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει το ραντίζετε με το ξίδι. Κλείνετε τη φωτιά, αλλά αφήνετε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για 4 λεπτά ακόμη. Κατόπιν την αποσύρετε. Αφήνετε λίγο ακόμη και το γάλα «κόβει». Σε δεύτερη κατσαρόλα απλώνετε το τουλπάνι και το στερεώνετε στο χείλος της με λάστιχο. Ρίχνετε μέσα στο τουλπάνι το κομμένο γάλα, προσθέτετε μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο κ.λπ.). Πιάνετε και δένετε τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος και σφίγγετε. Αφήνετε να στραγγίσει για 2 ώρες μέσα σε σουρωτήρι, δίνοντάς του το σχήμα που θέλετε ? κατά προτίμηση μπάλα πλακέ. Απλώνετε σε ένα ταψί χονδρό αλάτι. Βγάζετε με προσοχή τη μυζήθρα από το τουλπάνι και την τοποθετείτε στο ταψί. Σκεπάζετε με σήτα και αφήνετε τη μυζήθρα για 1-2 μέρες, μέχρι να σκληρύνει, γυρνώντας τη συχνά. Τη διατηρείτε στο ψυγείο τυλιγμένη σε μεμβράνη.