Ιδέες για κρύο μπουφέ αλά Καρούζο

08.06.2014
Το να επιλέγεις τα καλύτερα προϊόντα είναι μεγάλη τέχνη. Αλλά το να τα συνδυάζεις μεταξύ τους σε ενδιαφέρουσες συνθέσεις είναι επί της ουσίας μαγειρική, απλά, χωρίς τη χρήση θερμότητας. Και με λιγότερο κόπο. Κλείσιμο ματιού και συνεννοηθήκαμε…

Η αλήθεια είναι ότι οι ταιριαστοί συνδυασμοί υλικών απαιτούν εντέλει την ίδια δημιουργικότητα με τη σύνθεση συνταγών. Και δηλώνω ως ένας από τους τυχερούς αυτού του κόσμου, μια και βιώνω καθημερινά τα οφέλη αυτού του ταλέντου, σαν αποδέκτης και καταναλωτής καταπληκτικών γευστικών συνδυασμών.

Γιατί η σύντροφός μου, η περίφημη Sophie, έχει μια τρομερή ικανότητα να ομορφαίνει την εργασιακή μου καθημερινότητα, ετοιμάζοντάς μου κάθε πρωί ένα σάντουιτς-έκπληξη που παραλαμβάνω σε αλουμινόχαρτο και αποτελεί το γεύμα μου στο γραφείο. Κάθε μέρα διαφορετικό, κάθε μέρα με άλλα υλικά, κάθε μέρα δημιουργικό και πεντανόστιμο.

Έτσι, αφού σε δύο άρθρα (εδώ και εδώ) παρουσιάσαμε τους 16 επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς που γνωρίσαμε στο φεστιβάλ Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις στο Γκάζι, διοργανωμένο απ’ τοΑθηνόραμα Umami, σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο της Sophie και να συνδυάσουμε αυτά τα προϊόντα μεταξύ τους.

Φτιάξαμε λοιπόν με πολύ κέφι και όρεξη 7+1 συνδυασμούς τους, που αποτελούν προτάσεις για υπέροχες γεύσεις χωρίς μαγείρεμα. Απολαύστε τους, χωρίς πολλά λόγια, σε καναπεδάκια, ανοιχτά σάντουιτς, verrine ή σε ένα μεγάλο κρύο μπουφέ.

1. Καναπεδάκια με Γκερεμέζι αναμεμειγμένο με Τρίμμα Αυγοτάραχου Stefos πάνω σε Βυζαντινό ψωμί Βενέτη

Ανακατέψτε με 2 κουτάλια, μια γεμάτη κουταλιά από απλό Γκερεμέζι με 1/3 κουταλιάς από τρίμμα αυγοτάραχου Stefos, για λίγο, ώστε το αυγοτάραχο να ισομοιραστεί στον όγκο του τυριού. Παίρνετε μια λεπτή φέτα αγγουράκι για να δώσει δροσιά και τραγανή υφή, την βάζετε πάνω σε ένα κομμάτι ψίχας από Βυζαντινό ψωμί Βενέτη και προσθέτετε μια κουταλιά απ’ το μίγμα του τυριού από πάνω, με ένα φυλλαράκι δυόσμου.

2. Καναπεδάκια με Προσούτο Στρεμμένου και μέλι από Ρείκι Φωτιάδη, πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

3. Καναπεδάκια με Βουβαλίσιο Σκληρό Τυρί Μπέκας και Mr. Juke’s Onion Chutney (BOYS DON’T CRY) πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

4. Ντάκος Μονεμβασίτη με Τσοπανίσιο Τυρί Panas & Κρέμα Balsamico Σύκο του Παπαδημητρίου – Καλαμάτα

5. Verrine με Τσοπανίσιο Τυρί Panas & Κρέμα Balsamico Πορτοκάλι του Παπαδημητρίου – Καλαμάτα, με Μοναστηριακό ψωμί Βενέτη

6. Ανοιχτό Σάντουιτς με Μαλακό Τυρί Άνδρου, Chutney Σύκο Geodi & καρύδια πάνω σε Βυζαντινό Ψωμί Βενέτη

7. Ανοιχτό Σάντουιτς με Σαλάμι Αέρος Στρεμμένου, Chutney Μήλο με πιπέρι Καγιέν Chefstories και Φυστίκια Naturally Greek πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

8. Greek Ploughman’s Lunch* που περιλαμβάνει:

Pesto Rosso & Carrot Tahini από την Geodi
Kalamata Olive Tapenade, από Naturally Greek
Μουστάρδα με Μέλι Καλαμάτα-Παπαδημητρίου
Ασκορδουλάκους (βολβούς) από την Arteat
Σαλάμι Αέρος Στρεμμένου
Προσούτο Στρεμμένου
Πορκέτα Στρεμμένου

Γκερεμέζι με βότανα
Μαλακό τυρί Άνδρου
Σκληρό Βουβαλίσιο Τυρί Μπέκα
Μπουκιές παξιμαδιών Naturally Greek
Παξιμάδια Μονεμβασίτη: Πολύσπορο, Γλυκάνισου, Χωριάτικο

Μοναστηριακό και Βυζαντινό Ζυμωτό Ψωμί Βενέτη
Μπύρα Νήσος

Σημειώνω ότι δοκιμάσαμε τα πάντα και ο μπουφές αυτός μας έφτιαξε την Κυριακή μας. Και των φίλων μας επίσης.

Όμως σημειώνω για την ιστορία, ότι ο κορυφαίος συνδυασμός ήταν η πορκέτα του Στρεμμένου με τη μουστάρδα με μέλι του Παπαδημητρίου και λίγη μπύρα Νήσος για να σφραγίσει την ηδονή! Αντίο βουνά, ραχούλες και ματαιότης του κόσμου τούτου…


* Το Ploughman’s lunch που σημαίνει “το γεύμα του γεωργού” είναι επί της ουσίας ένας κρύος μπουφές που περιλαμβάνει αλλαντικά, τυριά, chutney’s, πίκλες, ψωμί ή αρτύματα και βέβαια πάνω απ’ όλα μπύρα.

Η παραδοσιακή συνήθεια της υπαίθρου στη Βρετανία, μεταφέρθηκε στα pubs εδώ και αιώνες και αποτελεί το κλασσικό πρόχειρο γεύμα για παρέα, σε κάθε pub της χώρας.

H απόδοσή της στην Ελλάδα ως κρύος μπουφές, με τα καταπληκτικά προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών σας δίνει τη δυνατότητα να καλέσετε τους φίλους σας μια Κυριακή μεσημέρι και χωρίς να μαγειρέψετε καθόλου, να τους προσφέρετε τους καλύτερους γκουρμέ μεζέδες που έχουν δοκιμάσει.
Αν μάλιστα προσθέσετε και τις ιδέες μας για ορεκτικά και σάντουιτς στον μπουφέ θα τους στείλετε αδιάβαστους με το πως καταφέρατε να τους ικανοποιήσετε γευστικά, χωρίς να μαγειρέψετε.

Γιατί και οι πιο μερακλήδες μάγειροι και μαγείρισσες, δικαιούνται και μια Κυριακή με τα πόδια ψηλά… και μην πάει ο νους σας μόνο στο πονηρό!

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές αλά Καρούζο μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.