Στο πνεύμα της μαγικής καπονάτας εσαεί καπαρωμένης από τους Σικελούς, που επιτυχώς ανέδειξαν τον γλυκόξινο συνδυασμό της μελιτζάνας με τα λαχανικά και τις ελιές. Καλοκαιρινή συνταγή με τα όλα της, ανακληθείσα από τις ιταλικές γεύσεις του Παλέρμο κάποια χρόνια πριν. Κόκκινη σάλτσα από φρέσκες ντομάτες στα καλύτερά τους, μπόλικος αρωματικός βασιλικός για το χατήρι τους, κοντά ζυμαρικά (όσο μικρότερα τόσο καλύτερα) και τυριά. Τι άλλο μπορεί να θέλει για παρέα για να απογειωθεί μια ωραία γευστική μελιτζάνα;
Από τις συνταγές που η εποχή πριμοδοτεί με πολλά συν, πληθωρική στην απλότητά της και στο πιάτο. Αξιοποιεί επίσης την σάλτσα ντομάτας που συχνά γίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα με σκοπό να περισσέψει για επόμενη χρήση, εξοικονομώντας χρόνο στην κουζίνα. Αν πάλι τέτοιο στοκ δεν υπάρχει, χρησιμοποιήστε την συνταγή από τις μελιτζάνες παρμεζάνα με ή χωρίς το σκόρδο. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα αν βάλετε φρέσκα κοντά ζυμαρικά, προσέξτε όμως, μην σας ξεφύγει έστω και λίγο ο χρόνος βρασμού.
Προετοιμασία: Μισή ώρα όλα μαζί. Μπορείτε να την κάνετε και νωρίτερα και να ζεστάνετε τις έτοιμες γεμισμένες μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο πριν το σερβίρισμα, με την προϋπόθεση ότι τα μακαρόνια (όχι φρέσκα σ’ αυτή την περίπτωση) θα βράσουν τουλάχιστον 2’ λιγότερο απ’ τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο. Προσοχή χρειάζεται στο τηγάνισμα της μελιτζάνας και στο χειρισμό τους λόγω του μεγέθους όσο βρίσκονται στο καυτό λάδι. Εύκολη συνταγή και γρήγορη, κατά τα λοιπά.
Υλικά (για 4 άτομα)
4 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες (φλάσκες), πλυμένες και στεγνές
1-1½ φλ. ελαιόλαδο
450-500 ml ζεστή σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
1 μοτσαρέλα κομμένη σε μικρά κυβάκια (1 εκατ.)
1 πακέτο κοντά μακαρόνια της αρεσκείας σας
1½ φλ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
16 μεγάλα φύλλα βασιλικού κομμένα σε λωρίδες
αλάτι, πιπέρι
4 φύλλα ή κορυφές βασιλικού για το γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες: Κόβετε το καπάκι από τις μελιτζάνες στα 3-4 εκατ. περίπου από το πάνω μέρος, ανάλογα και με το μέγεθος. Δεν αφαιρείτε το κοτσάνι, που ναι τσιμπάει αλλά κάνει τις μελιτζάνες πιο ωραίες στο πιάτο. Τις αδειάζετε με κουτάλι ή με άλλο βοηθητικό εργαλείο (αυτό για το βούτυρο βολεύει επίσης) προσεκτικά για να μην τις τρυπήσετε –η σάρκα τους είναι σχετικά μαλακή και αυτή η δουλειά γίνεται εύκολα-, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περί το 1-1,5 εκατ. (Κρατήστε αυτά τα κομμάτια για κάποια σάλτσα ή τηγανίστε τα πρώτα για τσιμπολόγημα, όσο ετοιμάζετε τις μελιτζάνες).
Βάλτε το λάδι σε βαθύ σχετικά τηγάνι να ζεσταθεί καλά και προσθέστε τις στεγνές μελιτζάνες με τα καπάκια τους. Βολεύει να τις κάνετε ανά 2, ώστε να μην πέφτει και η θερμοκρασία του λαδιού. Προσοχή στα χέρια. Τηγανίστε τις (μέτρια προς δυνατή φωτιά) γυρίζοντάς τες απ’ όλες τις πλευρές (3-4’ ανά πλευρά). Χρησιμοποιήστε λαβίδα για τα γυρίσματα, ώστε καθώς μαλακώνουν να μην τραυματιστούν. Βγάλτε τις μελιτζάνες σε χάρτινη πετσέτα, να στραγγίσουν και προσθέστε στο εσωτερικό λίγο αλάτι και πιπέρι.
Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Τα βράζετε σε πολύ αλατισμένο νερό al dente σύμφωνα με τον χρόνο του πακέτου μείον ½ λεπτό. Τα σουρώνετε και προσθέτετε την ζεστή σάλτσα ντομάτας, την μοτσαρέλα, τον κομμένο βασιλικό και την μισή παρμεζάνα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και (με κουτάλι) γεμίζετε με το μείγμα τις μελιτζάνες.
Σερβίρισμα: Τις μεταφέρετε σε 4 πιάτα, μοιράζοντας πάνω τους το υπόλοιπο παρμιτζιάνο. Προσθέστε από ένα φύλλο βασιλικού και αν σας αρέσει τοποθετήστε σε κάθε μελιτζάνα το καπάκι της ή ακουμπήστε το απλώς δίπλα της στο πιάτο. Eccola!
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις πατώντας εδώ.