Yλικά
250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αβγά (τους κρόκους τους και το ασπράδι από το 1)
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2-3 κουτ. σούπας μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο (ίσως να μην χρειαστεί όλο) μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαφρώς λιπαρή. Πλάθουμε μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφουμε με το ασπράδι και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο μαυροκούκι ( προαιρετικά). Ψήνουμε τα μπατόν σαλέ για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Tips: Τα μπατόν σαλέ ήταν απαραίτητη λιχουδιά στα παιδικά πάρτι της δεκαετίας του ’60, στο ίδιο χάρτινο πιατάκι με τα τυροπιτάκια, το κέικ και τα καναπεδάκια με κράκερ, βούτυρο και αβγά ψαριών. ? Οταν θα τα πλάθετε, θα δυσκολευτείτε αφού η ζύμη σκάει και ανοίγει. Συνεχίστε, όμως, και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ